Приеха новия вариант на Споразумението за партньорство с ЕС

Приеха новия вариант на Споразумението за партньорство с ЕС | StandartNews.com

София. Правителството прие актуализираната версия на Споразумението за партньорство на България с Европейския съюз. Това обяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

По думите на Златанова за 3 седмици са отчетени забележките на ЕК и новият вариант на Споразумението ще бъде представен още утре.

"Летният период ще бъде много активен за всички държави от ЕС, които работят по Споразумението за партньорство, включително и за България. Затова съм помолила всички експерти да ограничат до минимум отпуските си, за да се справим със сроковете", обясни вицепремиерът.

Златанова обясни, че е изготвена допълнителна приоритетизация при финансирането на научните изследвания. Националните пътища ще бъдат част от транспортната стратегия и ще бъдат обвързани с европейските пътни мрежи.

"Поет е ангажимент за изготвянето на Национална стратегия за Черно море, както и за осигуряването на необходимия ресурс за поддържане на инвестициите с национални средства", каза още Златанова.

"Увеличен е делът на средствата от Европейския социален фонд с 61 млн. евро. Освен това ще се инвестира в градове, в които средствата ще водят до растеж и заетост. Продължаваме преговорите и по отношение на градовете в рамките на ОП "Региони в растеж", каза още вицепремиерът.

Златанова подчерта, че, когато ЕК се произнесе по позицията на България за спрените средства, ще стане ясно кога ще бъдат възстановени и плащанията по оперативните програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай