Президентът бесен заради изказване на Борисов

Скандалите са в правителството и те са унищожителни, каза Радев

Президентът бесен заради изказване на Борисов | StandartNews.com

Генерални искри се разхвърчаха на връх Шипка. „Това не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа”, заяви днес държавният глава Румен Радев след като участва в тържествата за 142 години от шипченските боеве. Коментарът му бе по повод вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО. Според Борисов  генерал Данчо Дяков е напуснал поста си заради "огромните скандали в президентската институция".

По-рано главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов написа във Фейсбук, че ген. Дяков е достоен за уважение човек и определи казаното от Борисов като "лъжи". Той заяви още, че президентът няма да коментира думите на премиера с мотива: "Лъжи не коментираме".  Явно обаче президентът е променил мнението си. Радев обясни, че преди десетина дни при него дошъл ген. Дяков с молба да бъде освободен и изтъкнал лични причини, които държавният глава нямало как да не уважи.

Дяков е на поста от март 2018 г., назначен с указ на президента  Радев, а преди това бе негов съветник по военната сигурност. На редовно правителствено заседание министрите от кабинета "Борисов-3" решиха генерал Дяков да бъде освободен от длъжността началник на НСО, считано от 30 август 2019 г.

„Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът.  Той втвърди тона към премиера и по отношение на новия консул във Валенсия Пламен Георгиев.

„Назначението на бившия шеф на КПКОНПИ е изцяло решение и отговорност на министър-председателя. Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на премиера да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай