Президентски натиск за бюджета. Първи реакции

Ето какво отговориха парламентарните групи

Президентски натиск за бюджета. Първи реакции | StandartNews.com

Президентът Румен Радев смени днес тона си към депутатите и ребром ги попита кога ще актуализират бюджета. Той обвърза даването на втория мандат именно с промяна на разчетите в хазната, тъй като от това зависят помощи за хората и бизнеса в коранакризата, актуализация на пенсиите, разплащане със строители и куп други разходи. В Елхово държавният глава поиска парламентът да насрочи и президентските избори.

ВИЖ ОЩЕ: Радев смени тона към депутатите. Постави остри въпроси

Какви са първите реакции на парламентарните групи?

„Ще чуя мнението на икономистите в нашия екип, с което по принцип съм запознат, но държа първо да прочета какво е казано, а не да коментирам върху преразкази”, коментира зам.-председателят на „Има такъв народ” Ивайло Вълчев, предаде Нова тв.

„Убедена съм, че партията няма да подпише празен чек срещу неясни условия. Кой ще харчи тези пари? Как ще ги харчи? За какво ще се харчат? Когато има ясни разчети, господата министри да заповядат и ще говорим с парламентарните групи”, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации и да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата”, посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

 „Трябва да има актуализация на бюджета. Апелираме да има такава в НС. Нямаме никакво разминаване, че подобно нещо трябва да се случи. Правим всички възможно да има стабилност и да се стигне до редовно правителство. Нека не гадаем кой какво би направил, това е право по Конституция на президента. Той е този, който ще вземе решене на кого ще връчи третия мандат”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

„Очевидно служебното правителство аргументира, че трябва да се актуализира бюджетът. Ние ще обсъдим внимателно това, което са предложили и ще заемем позиция”, категоричен бе Христо Иванов от „Демократична България”.

„Най-после някой е решил да постъпи разумно. След като ние тук не се справихме с разума, се налага  президентът да се справи с това”, каза Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Очаква се комисиите в Народното събрание да бъдат сформирани следващата сряда. Тогава бюджетната комисия ще може да разгледа подготвената от служебния кабинет актуализация на разчетите, които след това да влязат и в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай