Президентът: Възхищавам се на човещината на Меркел

Президентът: Възхищавам се на човещината на Меркел | StandartNews.com

"Възхищавам се на хуманизма и човещината на канцлера Ангела Меркел. В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана и отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси". президентът Росен Плевнелиев в интервю за Дойче Веле, цитирано от БГНЕС.

Няма противоречие между хуманното отношение към бежанците и гарантирането на сигурността на хората, изтъква той пред немското издание.

„Да се оградим със стени, да прогоним всеки различен изглежда лесно и примамливо решение, но ако това ни направи безразлични към човешкото страдание, ние няма да има какво да охраняваме зад тези стени след време. Трябва да постъпим честно и към икономическите мигранти, като им кажем ясно, че нямаме възможност да осигурим за всеки от тях мечтания по-добър живот", коментира държавният глава.

Страната ни наблюдава внимателно т. нар. Балкански маршрут и са взети предварителни мерки. Така Плевнелиев отговори на въпрос има ли вероятност потокът от мигранти да се пренасочи към България.

"Предприехме промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Изготвен е общ план за реакция при засилен миграционен натиск. Надявам се, че с помощта на европейските ни партньори нашата държава няма да се превърне в алтернативен маршрут за мигрантите", уточни президентът.

България се нуждае от финансова помощ от ЕС във връзка с бежанците, защото разходите по отношение на охраната на държавната граница и осигуряването на мигрантите на наша територия натоварват много бюджета ни, каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай