Президентът се обръща към народа за референдума

Президентът се обръща към народа за референдума  | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че планира през тази седмица да направи обръщение към народа, с ясно посочване на датата и въпросите на референдума.

"Работим изключително интензивно заедно с парламента, търсим заедно най-доброто решение за провеждане, както на местните избори, така и на референдума при формулата 2 в 1. Това е честен подход и дава достатъчно време на всички да се подготвят", каза още пред журналисти държавният глава, след като участва в откриването на 38-то Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика.

"Вярвам, че когато имаме честен подход, както към народа, така и към институциите, те имат достатъчно време да се подготвят. Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", каза Плевнелиев, цитиран от Фокус.

"Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, за да бъда коректен към политическите партии и към народа и да намерим най-добрата формулировка", продължи президентът.

"По отношение на датата за провеждане на изборите има широко съгласие, преговаряме с всички политически сили", коментира още Плевнелиев и уточни, че работна група от президентството е постоянно в парламента и разговаря с различните парламентарно представени политически сили и е много вероятно да бъде постигнато широко политическо съгласие, а може би и пълен консенсус за провеждане на изборите в дата, която е удобна за всички за провеждане на изборите.

"Наличието на широко политическо съгласие по провеждането на референдум, както и различни тематични коалиции в парламентарно представените политически сили относно различните въпроси - някои променят задължителното гласуване, други променят електронното гласуване, трети и най-голяма част от тях са за мажоритарно гласуване, съм убеден, че ще намерим правилната формула, така че този референдум, заедно с провеждането на местните избори да бъде успешен -директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът най-после да види, че политиците са готови и да го питат, да го чуят, а след това и да действат", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай