Президентът призова за активност на референдума и местните избори

Президентът призова за активност на референдума и местните избори | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев излезе с обръщение по повод предстоящия избор на местни власти и произвеждането на национален референдум. Ето текстът без съкращения:

"След по-малко от месец предстои да проведем местни избори, да изберем кметове и общински съветници, както и да дадем своя глас „за" или „против" електронното гласуване на националния референдум, който ще се проведе заедно с изборите.

Всички избори носят своята специфика и са еднакво важни за демократичното развитие на държавата, но на местните избори ние избираме тези политици, които ще са най-близо до нас, които ще управляват нашия град или село, които ще взимат решения за развитието на нашия квартал, за улицата, по която всеки ден се движим, за парковете и градините, в които играят децата ни. Уверен съм, че вече имаме достатъчно опит, за да направим най-добрия избор. Местното самоуправление има своя огромен смисъл. Кметовете са най-близо до хората, затова трябва да изберем кандидата, който познава най-добре местните проблеми. Да дадем гласа си за този, който предлага конкретни и работещи решения, който има и знанията, и възможностите да се възползва най-пълноценно от европейските и национални средства за благоустройство на общината.

През последните години всеки от нас все по-ясно усеща, че европейската солидарност е част от нашия живот. Тя може да подпомогне развитието и на най-малкото, и на най-отдалеченото населено място, стига то да бъде управлявано от компетентен, амбициозен политик, с ясна визия, но и експерт, който знае как да осъществи идеите си.

Обръщам се към политическите партии с призив да се възползват най-пълноценно от оставащото време до изборите, като акцентират върху конкретните идеи и намерения на техния кандидат. Нека дадем възможност на нашите съграждани да направят своя информиран избор кого ще подкрепят, но и какво ще изискват от него. Защото в политиката и на национално, и на местно ниво доверието се гради върху изпълнените обещания. Проблемите, пред които страната е изправена, и нуждите от дълбоки реформи в не един сектор, предлагат лесни изкушения да се търси временен и тяснопартиен успех. Дългосрочно обаче всяка една партия ще спечели единствено когато е честна с хората – когато кметът обещае това, което може да свърши и го изпълни, когато решава проблемите, за които е избран. Нека не залагаме на евтин популизъм или криворазбран национализъм, защото от тях няма да се създадат нито работни места, нито ще се подобри жизнената ни среда. Българските граждани очакват конкретни стъпки за модернизация и прогрес, които да подобрят качеството на живот в българските региони.

Призовавам всички участници в настоящата предизборна кампания да се придържат към позитивните послания. Никой изборен резултат не може да бъде оправдан, ако е за сметка на обществената стабилност, на етническата и религиозна толерантност. Има граници на политическото поведение, които нямаме право да пресичаме, защото те имат пагубно влияние върху цялото ни общество. Езикът на омразата може само да руши и ние всеки ден усещаме щетите, които нанася безпринципното противопоставяне и стремежът да се очерни опонентът на всяка цена. Много често анализаторите на обществените процеси обвиняват за това политиците, но на мен ми се иска да вярвам, че именно в тази кампания, точно политиците могат да дадат начало на обратната тенденция. Нека заложат на позитивните послания, да противопоставят аргументите си с уважение и респект към опонента. Това е огромната отговорност на всеки от нас, която многократно надхвърля очакваните резултати от един местен вот.

Предстои референдум. Пряката демокрация е големият отсъстващ през изминалите 25 години на прехода, в който изграждаме нашата демократична държава. Сега имаме възможност да се възползваме от всичко позитивно, което тя носи. Затова е необходимо всички да се отнесем с необходимата отговорност към подготовката на предстоящия референдум. Регистрирането на няколко инициативни комитета и заявеното желание от повечето политически партии да бъдат част от този процес е добро начало. Истинската работа обаче тепърва предстои. Нека предоставим на българските граждани всички възможни гледни точки, за да бъдат те максимално информирани, когато дадат своя глас. Колкото и важни да са местните избори, не по-малко важно е да дадем възможност гласът на българските граждани да бъде чут и то по въпрос, който ще допринесе значително за демократизацията на изборния процес. Има достатъчно световен опит и работещи технически решения, които позволяват въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Трябва и воля за това. Сега е времето да обясним коректно на българския народ, да разсеем умишлено наслагваните притеснения. Без значение дали хората ще отговорят с ДА или с НЕ на зададения въпрос, на този референдум няма да има губещи. Винаги когато политиците се съобразяват с мнението на народа, печели държавността!

Уважаеми сънародници,

Бъдете активни! Не само в деня на изборите, но и по време на кампанията. Търсете информация, поставяйте своите въпроси и изисквайте ясни и конкретни отговори.

Пожелавам успех на всички, които след по-малко от месец ще застанат пред своите съграждани и ще потърсят тяхното доверие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай