Президентът прати пред камерите кандидатите за прокурор №1

Чакам дебат и номинации за нов конституционен съдия, каза Плевнелиев

Президентът прати пред камерите кандидатите за прокурор №1 | StandartNews.com

София. Всички кандидати за главен прокурор да застанат пред камерите и да дават интервюта. Това нареди президентът Росен Плевнелиев.

Трима са засега кандидатите за високия пост - Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева.

"Те трябва да излязат пред камерите със своите концепции, със своята визия. Тези хора трябва да говорят, да дават интервюта. Трябва да им бъдат задавани много въпроси", обясни Плевнелиев. Според него в момента са необходими дебати и концепции.

"Само тогава ние ще можем да изберем правилния кандидат”, каза още Росен Плевнелиев. Според него не е нужно да се фокусираме върху човека, а върху концепцията и отговорите на хиляди въпроси.

"Ако те се окажат неподходящи в хода на дебатите, ако те не извадят правилните концепции, тогава може да има втора фаза, трета фаза", допълни президентът.

"Трябва да бъда честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости". Така Плевнелиев отговори на въпроса дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса или ще постъпи, както в случая с Венета Марковска.

Крайно време е днес парламентът отново да излезе напред и да направи своя публичен дебат с различни кандидатури по това коя ще е следващата кандидатура за конституционния съд, каза още президентът. Според него номинациите не трябва да бъдат плод на партийни договорки.
В същото време обаче СДС и ДСБ не излъчиха успешна кандидатура за конституционен съдия на мястото на Марковска. ДСБ официално отказа да го направи, а сините депутати бламираха кандидатурата на Петър Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай