Борисов: Вдигам доходите, ТОЛ-ът е печатница за пари!

Една теменужка не искам да се смачка, ще говориш с еколози, разпореди премиерът на зам.-министър Нанков

Борисов: Вдигам доходите, ТОЛ-ът е печатница за пари! | StandartNews.com

Искам да вдигам доходите с 10%, а толът е печатница за пари. Догодина да се въведе! Това разпореди премиерът Бойко Борисов на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков по време на поредната инспекция, която направи с вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.министър Нанков. 

След като се повози на електрокар из халетата на мебелен завод в Божурище, Борисов подкара джипа към Драгоман, за да инспектира връзката със Сърбия.  

Докато пътуват, Нанков обяснява как върви строителството на АМ "Хемус" и обяснява, че материалът от старите мостове се използва в новото строителство, за да се пестят средства. Но посочва, че програмата на строителите е много амбициозна и затова за финансиране ще разчитат на премиера и на финансовия министър.

Борисов обаче отсича: "ТОЛ-системата я вкарвайте! Тези тирове, дето вървят - да плащат! Аз искам да вдигам догодина с 10% доходите, искам да дадем повече пари за медицинските сестри. ТОЛ-ът е печатница за пари, защо го инвестираме! Не може само да бъркаме в готовите пари на приходните агенции. Има система - влиза тирът - плаща си. Гледай колко са тук - само тези ще изкарат заплатите на валяците, я ги преброй!", обяснява премиерът, пише "Епицентър".

На отговор на Нанков, че ако е било лесно, още преди 30 години да са били въвели ТОЛ-системата, Борисов отсича:  "Тогава нямаше движение. Знаеш ли защо е паваж? Защото бяха танковите бригади и всичко е правено да може да се движат танкове, да не развалят асвалта. Само за войни сме си говорили тогава!"

По време на пътуването премиерът спираше, за да разговаря с работниците на автомагистралата. Питаше ги откъде са и след като чуеше - Перник, Дупница, Кюстендил, питаше как се предвижват до местоработата си, дали им се плаща редовно и добре. "Виж как работят ... с настроение. Ама така се вдигат доходите ... с работа", каза той на министрите си.

И нареди на вицепремиера  Дончев да се заеме с въпроса с кадрите. "Децата не искат да учат за инженер, трудно им е", обясни Дончев.  "Хората обаче това искат", отвърна му Борисов.

Докато инспектираше  строителството на част от отсечка от магистрала "Европа", Борисов каза: „Ей така най-обичам – от една поляна - път да стане. „Теменужките обаче трябва да преместим“, информира го Нанков, а министър – председателят му каза: „С еколозите ще говориш, една теменужка не искам да се смачка. Всичко да се измести“.
„След нас ще остане това. Всеки работник като си води децата ще им каже: „Аз съм го правил това!“, поколения ще знаят, че бащите им са работили тук“, посочи още Борисов по време на разговорите със строителите и работниците на АМ „Европа“. 

С изграждането на аутобана ще бъдат направени три връзки на Сливница. По продължението на магистралата ще бъдат направени също така и седем отбивки за почивка – четири в посока Сърбия и три от другата страна.

Най-бързо и ускорено трябва да бъде направен пътя за Индустриална зона Божурище, разпореди още министър-председателят. „Трябва да се стартира незабавно. Чухте какво казват от немските заводи – разпродадени са всички парцели на индустриалната зона. Не само че не си отиват, но идват и още повече. Като дойдат и още по-големите заводи, и тази магистрала ще отеснее още преди да я построят“, каза премиерът.

Строителството на трасето от АМ „Европа“ в участъка Драгоман – Сливница стартира в средата на май и ще бъде  завършено до 2021 година. Изпълнява се със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В момента се работи или се извършват подготвителни дейности по двата участъка на магистрала „Европа“ - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница. През есента се очаква да стартират реалните строителни работи и по участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман.

Пътят София – Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор № 10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори №4 и № 8 в посока Бургас, Турция и Гърция.

Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасност на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортен коридор „Ориент/ Източно-Средиземноморски“. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай