Петък,

Премиерът обясни защо са маските

От: Рачо Рачев -
Премиерът обясни защо са маските
A
A
A

Предстоят тежки времена по ситуацията с разпространението на коронавируса у нас, оплака се в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

"Маските не са, за да запушим устата. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка кризата с коронавируса, и вместо да търсим максимална консолидация в държава, някои критикуват и считат, че ще се справят по-добре. В тази ситуация всяка нация, трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дава тон", заяви Борисов.

Според него не е редно да има отново заповед за затваряне на хората по домовете им. "Представете си днес да издадем заповед за 6 седмици хората да си стоят вкъщи. Трябва ли да не можем да се пазим и със заповеди това да се постига. Най-лесното е да се затваря, трудното е да се научим, че трябва да спазваме мерките", отсече министър-председателят.

"Трябва да се пазим, но да не спираме да работим. Трябва да издържат финансовите, социалните системи месеци наред. Ако няма приходи, тогава се разпада държавността, като не останат пари за пенсии, заплати и за основните сектори. Няма да издържат системите, финансовите и да няма приходи. Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност. Ако е със заповед и фашизъм: ОК, ако само трябва да спазваме, ни е сложно. Кое е сложното да се дезинфекцираш, да спазваш дистанция, попита той.

Бойко Борисов подчерта, че актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове в момента, но в същото време кризата ще настане догодина.

Премиерът поясни още, че в световен мащаб, много по-развити държави от нас, продължават да се лутат и да нямат решение, което да може да се изпълни от всички заедно.

"Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград предложиха мерки и виждате как хората реагират. Считаме че България, като развита демокрация – хората могат да спазват, когато са добре информирани. Интересни са ми нашите колеги от дясно когато кажат, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията, е единственото, което предпазва от заразяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктатура, и ще изпълняваме. Защо е нужна заповед, за да кажат, че някой ги затваря, да им запуши устата. Дали да отидеш на мач, бар, на театър и кино е избор на всеки един човек. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря, попита отново той.

Накрая премиерът Бойко Борисов благодари на медиите, че информират хората за разпространението на вируса в световен мащаб. "Вие давате реална представа за това какво се случва по света. Действително много ви благодаря", добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички