Предложенията на Атака за Крим и Русия не минаха

Предложенията на Атака за Крим и Русия не минаха | StandartNews.com

София. Депутатите отхвърлиха предложения на Атака, според които парламентът трябва да признае референдума в Крим за валиден и да се обяви против налагане на европейски санкции срещу Русия.

Внесеното от депута Павел Шопов преложение предвиждаше в дневния ред да влезе гласуване на решение, с което Народното събрание да признае резултатите от спорния референдум в Крим, с който украинската автономия реши да се присъедини към Русия.

То беше отхвърлено с две гласувания. На второто подкрепата дойде от 32-ма депутати, 69 гласуваха против, а 50 се въздържаха.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник БСП, ДПС и ГЕРБ постигнаха консенсус, че не признават резултатите от референдума и възлагат на правителството да изработи становище по българската позиция.

Парламентът отхвърли и обсъждане на проект за решение против налагане на санкции от страна на ЕС по отношение на Руската федерация, както и заявяване на неучастие на България при налагането на санкции на Русия.

Според националистите при евентуални европейски санкции България може да загуби 2 млрд. лева и затова трябва да „използва своето суверенно право и да наложи вето", обясни депутатът Десислав Чуколов.

След отхвърлянето на предложението Янаки Стоилов от БСП представи позицията на партията му, която също е за недопускане на санкции срещу Русия, заради икономическите последици и върху европейските страни. Според левицата трябва да има диалог между ЕС, Русия и Украйна.

Във вторник премиерът Пламен Орешарски коментира, че налагането на вето на евентуални санкции не е инструмент за в диалога в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай