Няма да наложим вето на евентуални санкции срещу Русия

Върху проекта "Южен поток" се работи технически, заяви премиерът Орешарски

Няма да наложим вето на евентуални санкции срещу Русия | StandartNews.com

София. България няма да налага вето срещу икономически санкции за Москва. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски.

"Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съюз", заяви министър-председателят след среща с представители на Българо-руската търговско-промишлена палата.

По думите на премиера – Европейския съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси, така че всички страни-членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения. „Опитът от последните няколко съвета показват, че въпреки предварителни различия, крайните решения бяха подкрепени от всички", обясни още Орешарски.
На въпрос, дали ситуацията в Крим ще се отрази по някакъв начин негативно на икономическите отношения с Русия, Орешарски заяви: „В прав текст - не. Можем да търсим индиректни връзки от гледна точка на рисковете, които изникват. Чувам, че големи круизни кораби отиват в Бургас. Парадоксално, това пък е някакъв плюс", обясни премиерът.

От думите му стана ясно още, че той се притеснява по-скоро от негативни развития и от затормозяване на икономическите взаимоотношения.

„Чуха се критики, че различните институции излъчваме различни сигнали. Аз отговарям за позицията на Министерски съвет и правя усилия цялостната позиция на държавата да бъде сравнително балансирана", каза той.

На въпрос, на пауза ли е проектът „Южен поток", Орешарски заяви, че върху Южен поток се работи технически. „Това беше една от темите - такъв голям проект изисква много преговори, ако искаме накрая да сме доволни от преговорите", посочи Орешарски.

„Не чух проблеми, а опасения, по-скоро, които са също основателни, от гледна точка на трудно прогнозеруемата реакция на руските граждани, които възнамеряват да посетят България това лято. Много се надяваме те да дойдат, хотелите ни да бъдат пълни и да не претърпят никакви загуби по туристическите ни обекти. На този етап не можем да говорим за загуби, по-скоро за вълнения дали всичко ще бъде нормално", обясни премиерът.

Орешарски заяви, че е доволен от срещата с бизнеса.

„Опитах се да запозная бизнеса с нашите политики, в това число и с нашия стремеж - да насърчаваме икономическите връзки на нашата страна с всички други значими търговски партньори, които има страната ни, защото това е в интерес на българското общество. Имаше и много детайлни въпроси, при, които ме подпомагаха и моите министри в отговора – за транспортните връзки, за визите, както винаги стои въпросът", посочи Орешарски.

По думите му – има опасения, че ще се усложни издаването на визите във връзка с пръстовите отпечатъци. "След след известен период от време трябва да въвеждаме и ние като страна-членка на ЕС", обясни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай