Преди консултациите с Радев - Какви са нагласите на партиите?

"Продължаваме промяната" ще седнат на масата за преговори, но не с всички.

Преди консултациите с Радев - Какви са нагласите на партиите? | StandartNews.com

Три формации вече дадоха заявка, че са готови да вземат третия мандат - "Демократична България", БСП и "Има такъв народ". Други три пък са твърдо за предсрочни избори - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". И затова сега въпросът е накъде ще се наклони везната и какви са възможностите за развитието на кризата, информира БНТ.

"Продължаваме промяната" биха водили разговори с БСП и "Демократична България", но не и с "Има такъв народ" и техния лидер. От ДБ са на мнение, че е необходима реконструкция на досегашното четворно мнозинство в НС. БСП смятат, че фигурата на кандидата за министър-председател трябва да бъде на човек, който е или равноотдалечен от всички политически формации, или от най-голямата партия в парламента, или човек, близък до мандатоносителя.

ИТН посочиха, че партията, която получи третия мандат за съставяне на правителство, ще определя и дневния ред за преговорите, но смятат, че не е логично Кирил Петков или Асен Василев да бъдат кандидати за министър-председател.

"Продължаваме промяната" ще седнат на масата за преговори, но не с всички.

"Това, което ние бихме подкрепили е едни разговори, които да се състоят около програмата, която съставихме със съществуващите в момента коалиционни партньори - БСП и ДБ. Ако мандатът отиде при ИТН - ние сме заявили, че с тази формация и нейното ръководство не можем да разговаряме, защото те са всъщност тези, които развалиха съществуващата коалиция", заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Има такъв народ" смятат, че не трябва да се подхожда емоционално, а практично.

"Който е мандатоносител, той ще задава дневния ред на преговорите. За нас не е логично Кирил Петков и Асен Василев да са на поста министър-председател. Иначе с парламентарната група и всичко, ако се случва по демократичен начин с официалните покани, както в една демокрация се прави, а не задкулисно, логично е да седнем и да говорим първо по политики", допълни Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

"Демократична България" се чувстват длъжни да предложат формула за управление. Определят третия мандат като кризисен. Смятат, че кабинетът не трябва да е толкова политически.

"Целта ни не е на всяка цена да съставим правителство, целта ни е да съставим работещо реформаторско правителство, което да продължи промяната. Ние смятаме, че това е възможно, но ще бъде много трудно и от тази гледна точка не искам да се създават твърде високи очаквания за успех. Аз ясно казах, че говорим с досегашните 4 формации, които бяха част от управляващата коалиция", добави Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

БСП са готови да говорят за кабинет с досегашните си партньори, като отчетат допуснатите грешки.

"Без ГЕРБ и ДПС ние сме готови да водим разговори, за "Възраждане" под огромен въпрос, защото виждате, че така техните отношения, гласуванията с ГЕРБ и ДПС са доста припокриващи се. Опциите за кандидат-премиер са много - от това кандидатът да бъде равноотдалечен от всички до това той да бъде от най-голямата партия, до това да бъде и друга възможна кандидатура, свързана пряко с мандатоносителя", коментира Борислав Гуцанов, депутат от ПГ на БСП.

ДПС и "Възраждане" се обявиха за избори - час по-скоро.

"Новият модел е моделът на задкулисието, на олигархията, медийни и енергийни босове да редят кабинети по молове и по джипки. Това не бива и не трябва да се случва. Според нас много отговорно и много бързо трябва да тръгнем към едни предстоящи избори", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Процедурата по раздаването на мандатите, включително и тази невиждана втора серия от консултации, каквато не се е случвала за последните 33 години, имат една единствена цел - да се протака процедурата, за да се даде още време на престъпния кабинет и второ да се опитат да сглобят нова поредна коалиция тип "Франкенщайн", каза още лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Всички партии заявиха, че ще отидат утре на консултациите при президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай