Събота,

Правителството закрива 632 щата в Правосъдното министерство

От: Администратор -
7424
Правителството закрива 632 щата в Правосъдното министерство
A
A
A

Правителството днес ще приеме Постановление за определяне на второстепенни разпоредители по бюджета на Министерство на правосъдието, с което ще бъдат закрити 632 щата, пише БГНЕС.

Част от закритите щатове са незаети, но има и такива, които след обнародването на Постановлението на Министерски съвет в Държавен вестник ще доведе до уволнение на работещи служители. Постановлението е внесено от правосъдния министър Христо Иванов.

Щатната численост на служителите в самото Министерство на правосъдието се намалява от 264 на 250. В Агенцията по вписвания се съкращават още 27 щата, по 21 щата се съкращават в Специализирана администрация и Главна дирекция "Регистри". Два щата се закриват в Националното бюро за правна помощ, става ясно от проекта на постановление, което бе публикувано на 9 юни. Не е изключено в последния момент бройката на уволнените да се окаже и по-голяма.

Въпреки протестите на надзиратели, които се обявиха срещу съкращенията, министърът на правосъдието Христо Иванов предлага правителството да се намали щата на Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" с около 550 души. Прави впечатление, че в самото Постановление и в Доклада на правосъдния министър Христо Иванов до премиера Бойко Борисов никъде не се посочват съкращенията в ГДО и ГДИН.

Тяхната бройка става ясна при преглед на общата численост на персонала във второстепенните разпоредители с бюджет към Министерството на правосъдието - 5956 щатни бройки.

Надзиратели вече обявиха, че съкращенията могат да доведат до опасност от безредици и бунтове в затворите. Сред освободените ще бъдат и медицински служители към затворите, което поставя под въпрос предоставянето на здравни грижи за лишените от свобода. Заради предстоящите съкращения ресорният заместник-министър Андрей Янкулов е подал оставка, но засега тя не е била приета от премиера. Заместни-министрите се назначават и освобождават с решение на министър-председателя


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички