Правителството прие Аграрен доклад 2013

Стимулират „Зеленчукопроизводство", „Трайни насаждения" и „Животновъдство"

Правителството прие Аграрен доклад 2013 | StandartNews.com

София. Правителството прие Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието (Аграрен доклад 2013). Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Докладът съдържа анализ на състоянието и развитието на земеделието през 2012 г. и прогнозни данни за 2013 г. В него са анализирани икономическите показатели за селското стопанство и производствените резултати в растениевъдството, животновъдството, лозарството и винопроизводството. Той съдържа и информация за подпомагането на земеделските производители със средства от европейските земеделски фондове и от националния бюджет и др, посочват още от МС.

Докладът съдържа анализ на външната търговия с аграрни стоки и данни за развитието на горското стопанство и рибарството.

През 2012 г. брутната добавена стойност (БДС), създадена в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство", нараства с 3,5% в реално изражение спрямо предходната година, до 4 264 млн. лева по текущи цени. Според последните експресни оценки на НСИ на база сезонно изгладени данни, през първите три тримесечия на 2013 г. БДС, формирана от аграрния отрасъл, бележи ръст от 3,6%, 6,2% и 3,4% спрямо съответното тримесечие на предходната година (по средногодишни цени на 2005 г.), пишат от пресцентъра на МС.

Земеделското министерство е дало 110,4 млн. лева държавни помощи за земеделските производители в страната през 2013 г. В това число влизат и близо 44,9 млн. лева, които са изплатени от Държавен фонд „Земеделие", и 65,6 млн. лв., които са постъпили като корпоративен данък във връзка с инвестиции в земеделските стопанства.

Един от основните приоритети в дейността на Министерство на земеделието и храните през 2014 г. ще бъде изготвянето на необходимата нормативна рамка и успешното стартиране на прилагането на Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период 2014-2020 г., обясняват от Министерски съвет.

Ще бъдат стимулирани „Зеленчукопроизводство", „Трайни насаждения" и „Животновъдство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай