Правителството прави промени в ДКЕВР

Правителството прави промени в ДКЕВР | StandartNews.com

София. Служебното правителство поиска оставката на трима членове на ДКЕВР, включително на председателя Боян Боев, обяви служебният енергиен министър Васил Щонов след заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

"Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са нареботещи на този етап", заяви Васил Щонов.

"Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, където е имало", коментира Щонов.

Щонов подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години. Според Щонов те задълбочават ситуацията.

Ключов момент беше създаването на Енергиен борд, заяви служебният премиер Георги Близнашки на брифинг в Министерски съвет.

Близнашки определи ситуацията в енергетиката като тежка. Общо задълженията на НЕК към момента достигат 3 млрд. и 800 млн. лв. Необходими са спешни мерки, експертите дават мрачна картина, необходим е нов ценови модел. Дълго време се взимаха непоследователни решения, като задържане на цените, ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки, заяви Близнашки и добави, че всичко това ще бъде разисквано в Енергийния борд.

Според него, въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото, заради грешките и слабостите, които са допускани в тази сфера.

Служебният премиер коментира, че все по-належаща ставала и актуализацията на бюджета.

Във връзка със ситуацията в Мизия служебният премиер Близнашки заяви, че са действали много енергично, призовали са за подкрепа, отделили са средства за Мизия. "Нека и местните власти да побързат с оценката на щетите, за да могат да се изплатят средствата, добави Близнашки.

Ние обсъждахме как да бъдат подпомогнати хората в Мизия със строителни материали. Вниманието на цяла България беше концентрирано към този район, заяви той и добави, че не приемал изявления, че хората от Мизия няма да участват в изборите и ще ги бойкотират. Призовавам ги да изпълнят гражданския си дълг. Това са съдбоносни избори, каза той.

По темата с Мизия вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Йордан Христосков коментира, че след като гледал вчера репортажи по медиите за Мизия, направил опит да се свърже с областния управител и кмета на Мизия, но не отговаряли. Почти всички хора, които имат право на еднократна помощ са я получили, има единични случаи, на хора, които имат друга адресна регистрация, но живеят в Мизия, които не са си получили помощта. Наредил съм и те да получат помощ, но се извършва проверка дали те нямат фирми или други имоти, ако отговарят на условията ще получат помощ.

Останалите искания, коментира той, са свързани с оценка, която трябва да бъде направена на щетите, които са претърпели. Още с първото си посещение в Мизия предлагахме да бъде оказана помощ на кмета от Националното сдружение на общините в България, за съжаление оценяването на щетите върви много бавно. Без нея Междуведомствената комисия не може да окаже съответната помощ, независимо, че с постановление на МС авансово е предоставен 1 млн. лв., заяви Христосков.

Според него, възниква и друг проблем с извозването на отпадъци от разрушените къщи и инфраструктурата. Социалното министерство било осигурило достатъчно работници, които да работят, но трябвало да бъде съставена организация и техника, която да извозва отпадъците. По другото искане веднага да бъдат посочени виновните за станалото, Христосков обяви, че с това се занимава прокуратурата. Преди да е приключил процесът не може да дадем точен отговор, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай