Правителството прави Национален щаб заради кризата в Украйна

Правителството прави Национален щаб заради кризата в Украйна | StandartNews.com

София. Национален щаб заради кризата в Украйна ще бъде създаден в сряда сутринта със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Това стана ясно след едночасовото извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет във вторник вечерта.

 

"Обсъдени са всички аспекти и сценарии, както е направен и анализ на алтернативните варианти във връзка с кризата в Украйна", заяви МВР-шефът Цветлин Йовчев след заседанието. Икономическите заплахи с нарушаването на доставките на газ са основните притеснения на правителството след усложняване на ситуацията в Киев. Очаква се заради кризата да има евентуално временно затрудняване на доставките за "Нефтохим", а докладите сочат, че може да има рискове и за юридически лица заради техни партньори в Украйна. Доставката на отработено ядрено гориво също е сред притесненията на българското правителство.

 

Друг акцент, очакван от кризата, е опасността от миграционен натиск. "В Украйна живеят 250-300 хиляди българи, които при евентуална заплаха може да поискат да се върнат у нас", стана ясно от думите на Йовчев. Друго притеснение за нашенците в Украйна е заради засилване на ксенофобските настроения и евентуални проблеми в този аспект. Трайното влошаване на отношенията между Русия и Европейския съюз също е било обсъдено на заседанието на съвета. Заради тези евентуални заплахи правителството е решило да сформира националния щаб, който се очаква да преразгледа плановете за защита. Йовчев обясни, че в Украйна има 4 ядрени централи и въпреки че към момента няма преки рискове за сигурността, правителството ще предприеме мерки и в тази насока.

 

Отделно МВР ще засили контрола по границите заради факта, че в Украйна могат да се появят престъпни групи, които да пренасят оръжие или други забранени неща.

 

Седем мерки прие Съветът по сигурността:


1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната.

 

2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас.

 

3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

 

4. Преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.

 

5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.

 

6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

 

7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай