Неделя,

Пращаме финансови искове на ЕС заради блокадата на границата

От: Администратор -
A
A
A

България ще предяви финансови искове пред ЕС заради блокадата на гръцките фермери. Това заяви в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от бТВ.

С блокада от едната и от другата страна на границата загубите само ще нарастват. И те вече няма да бъдат само в сферата на логистиката и транспорта, но ще засегнат и други браншове на икономиката, отбелязва той.

До момента загубите на страната ни от блокадата на гръцката граница са около 10 млн. евро, сочат данни на превозвачи.

"Трябва да има нормална логика, върху която да се разсъждава, а ситуацията в Гърция е извън нея. Има абсолютна абдикацията от страна на държавата по отношение на това, което се случва от тяхната страна на границата. Има и отказ от страна на техните земеделци да контактуват със собственото си правителство", продължи министърът. И изтъкна, че нашето правителство не вижда механизъм, по който ЕС да се намеси по проблема на българо-гръцката граница.

Към момента нашето правителство няма много варианти за полезен ход. Това, което засега се предприема, са едни деструктивни мерки в отговор на същите от страна на гръцките фермери", добави Лукарски и настоя за диалог с гърците.

Припомняме, че блокадата на Кулата остава, а с нея и контраблокадата на родните превозвачи. По-рано днес министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че подкрепя на 100 % действията на нашите сънародници, които бедстват на границата вече няколко седмици.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички