Сряда,

Московски: Затваряме три гранични пункта

От: Администратор -
A
A
A

След като гърците не спазиха поетия си ангажимент - трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути. Това заяви министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски пред БНТ.

„Към 8.00 часа, както съм информиран от превозвачите ще продължи поетапното затваряне и на „Илинден" и „Златоград". Съответно от гръцка страна, където има български превозвачи през осигурен коридор през Дойран, Македония да се прибират към България и оттук нататък нямаме граници с тази държава", отбеляза той.

Условията на българската страна са ясни, каза Московски. „100% да се оттегли цялата блокада на техните фермери, включително машини, трактори и комбайни и тяхна полиция да обезпечи трайно този коридор, за да може да има нормално движение. И на двете наши искания беше отказано. Солидаризирам се с поведението и искането на нашите превозвачи. Вече четвърта седмица нашите превозвачи бедстват тук", допълни той.

Към момента няма никакъв отговор от ЕК по повод проблема с българо-гръцката граница, обясни министърът. "Аз се надявам обаче, че в скоро време да получим такъв. Освен тази 20-километрова колона, поне 2000 камиона. В Русе, Видин, Кюстендил имаме екипи, които са изпратени от вчера да задържат трафика, за да не се събира колоната на границата. Поне половината от тях са с европейски номера. Сигурен съм, че до няколко дни ще бъде принудена ЕК да се намеси, тъй като тези техни граждани, водачи на тежкотоварни автомобили, не вярвам да им бъде много приятно да стоят тук", посочи той.

„Недоумявам, защо се получи така. Имахме поет ангажимент от гръцка страна – да има нормален прозорец. Компромис беше от страна на българите, превозвачите, че се съгласиха на него. Изведнъж прекратиха всичко. Не може да се търпи повече. След като искат да е така, тогава няма да има граници. Който иска да ходи в Гърция на туризъм да си измисля други маршрути. Тези три гранични пункта няма да работят и толкова", категоричен бе министър Московски.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички