Вторник,

ПП-ДБ чакат втория мандат, ще предложат правителство

От: Иван Ангелов, сн. БНТ -
1696
ПП-ДБ чакат втория мандат, ще предложат правителство
A
A
A

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" ще предложи състав на правителство, ако се стигне до втори мандат. Няма обаче да дадат подкрепата си за кабинет на ГЕРБ-СДС с първия. Това заявиха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев след консултациите при президента Румен Радев.

"Потвърдихме нашата заявка като втора политическа сила, която остава същата, непроменена, че с първия мандат няма да подкрепим правителство, ще бъдем конструктивни по всички тези политики. А с втори мандат, ако се стигне дотам, ще поемем политическата отговорност и ще предложим правителство", каза Петков.

За закритата част на разговора Кирил Петков разказа, ще с президента обсъдили нуждата от общи приоритети, както и че животът на парламента трябва да стигне за тях. Става въпрос за Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген, както и необходимостта да се внесе бюджет.

Асен Василев обясни, че бюджет се приема за минимум четири седмици, ако е подготвен от редовно правителство с подкрепа в парламента, и за поне 5-6 седмици, ако е внесен от служебен кабинет без необходимата подкрепа.

Парламентът ще работи поне до 15 юни, стана ясно от думите на Асен Василев.

“Това, което всички знаем, е, че приемането на бюджет отнема минимум 4 седмици, и то ако е подготвен от политически кабинет с подкрепа в парламента, но иначе 5 до 6 седмици. Даже при внасяне на бюджет следващата седмица, това ще се случи минимум на 10-15 юни. За да може това да се случи, имайки предвид, че служебният кабинет е разработил бюджетна рамка, която минава процедури на съгласуване и одобрение, ще има активна работа на всички парламентарни сили с Министерство на финансите за уточняване на ключови параметри в бюджета така, че да може да мине сравнително бързо”, добави той.

“Президентът също каза, че парламентът трябва да работи поне до 15 юни. Независимо дали има или няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет. Това са реалностите”, каза още Василев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com