Последен шанс. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротацията

Вчера президентът връчи на Мария Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

Последен шанс. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротацията | StandartNews.com

Източник: БНТ/Десислава Кулелиева

Преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" трябва да продължат и днес. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха вчера, че на 19 март преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 ч., а кандидатът за министър-председател Мария Габриел ще отиде същия ден при президента Румен Радев с окончателното решение.

И двете парламентарни сили заявиха вече, че съставът на кабинета и споразумението трябва да са в пакет.

Вчера държавният глава връчи на Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На „Дондуков“ 2 кандидатът за министър-председател  на ГЕРБ-СДС пристигна заедно с премиера в оставка Николай Денков(ПП-ДБ). Преди това двата преговорни екипа се срещнаха в парламента.

Габриел заяви, че се надява преговорите да бъдат финализирани през следващите 24 часа (които текат от понеделник, след получаването на мандата), като за нея  седем дни за преговори, каквато възможност дава конституционната процедура, са много.Тя уточни, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите, те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите. И приоритетите, и реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка, убедена е кандидатът за премиер. Ние ще подпишем споразумението, имаме нужда нещата да бъдат изговорени, преговорите продължават, за да стане ясно, че се върви в пакет – споразумение и състав на правителството, поясни пред журналисти Мария Габриел.

Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва, ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството, обясни и Николай Денков.

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че споразумението и съставът на правителство трябва да бъдат подписани заедно. "Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше представено като проектосъстав, на кабинет от ГЕРБ-СДС, ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък", уточни премиерът в оставка по повод медийни публикации с евентуалния състав на Министерския съвет, предложен от  първата политическа сила.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Борисов посочи единственото условие за правителство

В неделя двете формации късно вечерта дадоха поотделно брифинг за медиите. ГЕРБ-СДС поискаха до връчването на мандата в понеделник ПП-ДБ да кажат ясно дали са съгласни да споделят властта  като условие разговорите да продължат.

Призовавам Мария Габриел и Бойко Борисов да довършим споразумението. Да не вкарваме държавата в криза. И хората, и партиите не искат. Можем да продължим реформите, апелира тогава съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай