Неделя,

Порожанов ревизира 660 млн. на Орешарски

От: Failed to load user -
A
A
A

Спират част от проектите, министрите се събират на съвещание за рязането на бюджета

Финансовият министър Румен Порожанов ще прави ревизия на всички допълнителни средства, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски. Това става ясно от стенограмата от заседанието на служебния кабинет в сряда. Експерти от финансовото ведомство ще правят пълния преглед на всички постановления.

"Само през настоящия бюджет допълнителните средства на министерствата, които са дадени извън техните бюджети, са в размер на 660 млн. лв. по постановления", казва Порожанов. Той допълва, че експертите му ще направят анализ на тези средства и в момента. "Искам да помоля за добра комуникация с нашите експерти на вашите финансови служби за това кое постановление на какъв етап от изпълнението е, за какво е, защо е и т. н. След това може би на оперативно заседание да представим един доклад, който да обсъдим, за това да се предприемат съответни действия за преустановяване действието на някои от постановленията", казва още Порожанов пред колегите си.

От документа става ясно още, че Порожанов ще прави изнесено съвещание с колегите си заради орязването на бюджетите на ведомствата. Мярката се налага заради гласуваните от парламента 225 млн. лв. за здравната каса, които трябва да се вземат от различни министерства. "Ние трябва да изпълним закона, вие трябва да дадете съответните предложения за намаление на бюджетите с размерите, които са посочени в закона", казва финансист номер 1.

Той уточнява, че през втората половина на август екипът му възнамерява да направи индивидуални разговори с всяко едно от министерствата. "Идеята е да коментираме проблемите, които се явяват в рамките на септември до края на годината, и да дебатираме по какъв начин можем да компенсираме проблеми, които се появяват", казва Порожанов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички