Пореден спор по темата „За” и „Против” пушенето на закрито

Пореден спор по темата „За” и „Против” пушенето на закрито | StandartNews.com

София. Пореден спор между управляващи опозиция се разигра по темата „За" и „Против" пушенето на закрито. В студиото на „Здравей, България" Спас Панчев от БСП и Десислава Атанасова от ГЕРБ поспориха дали трябва да бъде върнат тютюневия дим отново в заведенията.

„Звучи шизофренично да защитаваш това, че е вредно да се пуши и че това вреди на здравето на хората и да подлагаш хората на рискове" Това каза бившият здравен министър Десислава Атанасова по повод предстоящите дебати по темата за тютюневия дим преди гласуването на внесените промени в Закона за здравето от Коалиция за България. Те целят падане на забраната за пушене на закрити обществени места.

„Моят аргумент за запазването на забраната за пушене на обществени места и в заведенията е един единствен - запазването на здравето на гражданите. Никакви икономически аргументи не могат да бъдат поставени пред здравето на хората", продължи коментара си Атанасова. Тя обясни, че 4500 жени в страната се разболяват от рак на гърдата всяка година. Има доказателства, че това е свързано с тютюнопушенето, уточни депутатът от ГЕРБ.

Атанасова каза още, че е безсмислено да се дава правото на избор дали да има заведения за пушачи и непушачи отново. Тя се обърна към министър Таня Андреева с въпроса дали ще подаде оставка, ако бъде отменена пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Това би означавало, че не се е справила с работата си като министър на здравеопазването, категорична бе Атанасова.

Депутатът от БСП Спас Панчев пък попита бившата здравна министърка защо от ГЕРБ не предложат да се забрани и пиенето, тъй като от алкохол умират значително повече хора. Трябва ли да забраним всичко, попита той. И уточни, че при обсъждането на промените в пленарна зала трябва да се гласува по съвест, а не по указания от партийните централи.

„Аз съм непушач и съм абсолютно против пушенето и призовавам хората да се откажат от този вреден навик. Но считам, че като част от една нация имаме право на свободен избор - аз да ходя в заведения за непушачи, а непушачите да ходят с приятели на обособените места, на които това е разрешено", продължи Панчев.

„Хората искат да имат избор първо какво заведение искат да управляват и самите клиенти да влизат или не в дадени заведения", започна да се аргументира за либерализацията на пушенето депутатът от Коалиция за България. Той заяви още, че „ресторантьорите също трябва да имат право на избор какъв тип да са заведенията им".

Ще се пуши само в обособени места в заведения и в след 22.00 ч. в баровете, каза Панчев по повод промяната в закона, която иска да прокара БСП. И продължи с думите: „Проведохме много срещи с бранша по темата. Ще има изискване в заведенията, в които ще се пуши, да има изградени вентилационни системи. В много заведения ще остане положението да не се пуши, защото самите собственици са доволни от сегашната забрана, имат повече клиенти, които са доволни, че не се пуши. Но все пак наистина има и заведения, които фалираха или са пред фалит заради пълната забрана за пушене на обществени места, затова ще е добре, ако има избор относно тютюнопушенето в заведенията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай