Попова се срещна с българската общност в Токио на 24 май

Попова се срещна с българската общност в Токио на 24 май | StandartNews.com

Токио. „Вие сте част от българския национален капитал, защото сте многообразни и различни като българската душа". Това заяви вицепрезидентът маргарита Попова, която в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се срещна с представители на българската общност в Токио. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Попова изрази надежда, че в Япония българските специалисти ще намерят многобройни възможности за развитие на полето на науката и образованието. „Надявам се да успеем чрез вас да запазим българското духовно огнище цяло и така светът да погледне с други очи на нас", каза тя.

Вицепрезидентът отново постави въпроса за засиленото изучаване на български език в Япония. Според нея, трябва да бъде изградена дългосрочна концепция, която да предвижда финансиране за всяка година на дейността на българските преподаватели. „Не сме много добри в реализирането на устойчивите политики, а ги правим от избори до избори", коментира Попова.

Представителите на българската общност се обявиха за по-активна политика на държавата спрямо сънародниците ни в чужбина. Сред проблемите, които българите очертаха, е липсата на преведени български исторически книги, които биха подпомогнали популяризирането на страната ни, както и необходимостта от обмен на преподаватели, резултат от повишения интерес към изучаването на българския език, обясниха още от пресцентъра на президентството.

В Посолството на България в Токио Маргарита Попова откри изложба на детски рисунки „Символите на българската идентичност". Тя се срещма и с генералния директор на Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки Акико Игая. На срещата бяха обсъдени конкретни инициативи в областта на културата, с които страната ни успешно може да бъде представяна в азиатската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай