Политолог с разкрития за партията на Стефан Янев, връзката с Радев

Вече няколко месеца тече много мощно пренареждане на политическите пластове у нас

Политолог с разкрития за партията на Стефан Янев, връзката с Радев | StandartNews.com

Вече няколко месеца тече много мощно пренареждане на политическите пластове у нас и то съвършено ясно се вижда. Голяма част от хората привиждат в партията на Стефан Янев продължение на служебния кабинет, на волята на президента Румен Радев. Вече има достатъчно послания и събития обаче, които ни карат да мислим в обратната посока, заяви в интервю за БНР политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Според него Румен Радев и партия "Български възход“ на Стефан Янев далеч не са едно и също нещо, но въпреки това ще трябва доста време вероятно на общественото мнение да свикне с тази мисъл. "В този смисъл аз не съм склонен да чертая перспективи дали "Български възход“ ще отива нагоре или надолу", каза политологът.

"Ако няма промяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на Консултативен съвет по национална сигурност, каза още Димитър Ганев.

"Ако има компромис от страна на Скопие относно рамката 4+1, то тогава такъв Консултативен съвет би бил необходим от гледна точка на факта, че при такъв компромис от страна на Северна Македония, би било добре всички политически сили да застанат общо в евентуално решение за вдигане на ветото, не че някога е поставяно това вето, но това е отделен въпрос. До този момент поне нямаме информация, че такъв компромис е наличен. Ако няма подобен компромис, то тогава логичният въпрос е няма ли България да има същата позиция като на предишния Консултативен съвет, който много ясно изрази позицията на България относно казуса със Северна Македония", обясни Ганев.

Според него ключът за решението на този казус се крие в президентството.

"Ако има някакъв компромис от страна на Скопие, то президентът е човекът, който може да легитимира такова решение. Ако президентът не даде легитимност на това решение, това няма да бъде прието от българското общество, защото около 70% от българите са срещу подобно вдигане на ветото без компромис от страна на Северна Македония", уточни Димитър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай