Политолог с прогноза - кога най-рано ще има редовен кабинет

"В 48-ото Народно събрание наблюдаваме ситуационни мнозинства", каза още той

Политолог с прогноза - кога най-рано ще има редовен кабинет | StandartNews.com

"Президентът Радев може да удължи живота на Народното събрание, но не безкрайно. Реална дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори е първата половина на месец март", такава прогноза направи пред сайта "Дивидент" политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". Според него няма възможност партиите в 48-ото Народно събрание да се разберат и да излъчат редовно правителство. 

"Прави впечатление, че имаме ситуационни мнозинства, без да има ясно обособено такова, което да диктува дневния ред и да налага своята воля. Под ситуационни мнозинства имам предвид следното: Имахме една коалиция "Рашидов", между ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и "Български възход", която го избра за председател на парламента. Сега имаме коалицията "хартиена бюлетина" - ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Във времето ще се видят и други коалиции", коментира Ганев. 

По думите му нито една от формациите не иска да влиза в траен ангажимент с други формации и да има ясно мнозинство, дори и без да излъчва редовен кабинет. Това е така, защото сметката, която си правят партиите е, че по-вероятни са предсрочни избори през февруари-март и това несъмнено ги тласка към решение на някакви конкретни казуси за политическо позициониране, отколкото да се водят разговори по същество. 

Консултациите при Радев

Според Димитър Ганев консултациите на "Дондуков" 2 са формални. "Конкретен резултат не очаквам. Единственият ефект от тези разговори е, че все пак се дава възможност на Народното събрание да работи".

И допълни: "Ако "Продължаваме промяната" влезе в коалиция с ГЕРБ-СДС, това би било катастрофа за Петков и Василев, защото още на другия ден половината й електорат ще си тръгне. За ГЕРБ една коалиция с БСП, ДПС и "Български възход" също няма да се възприеме добре. Това ще е коалиция без начален кредит на доверие, непопулярна, която ще остави "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в опозиция, а те са трудна опозиция".  

ГЕРБ-СДС да подкрепят мандат на "Продължаваме промяната"?

Според Ганев такава подкрепа също няма как де се случи, въпреки че експерти коментираха подобен вариант през седмицата. Той е на  мнение, че ГЕРБ-СДС не биха го направили, тъй като се очаква да има нови предсрочни избори, а подобна крачка настрани би отчупила част от привържениците им.

Може ли да очакваме изненади на следващите избори?

Политологът сподели, че към момента не се вижда опция за поява на нова политическа сила, която да размести сериозно електоралните пластове.

"Дори и да имаме сходен резултат на едни нови избори все пак те ще създадат нова политическа ситуация в страната. Общественият натиск за съставяне на кабинет ще бъде много по-силен и тогава червените линии, които се поставят от някои партии ще поизбледнеят и те ще станат по-конструктивни и консенсусни".

Според Ганев при евентуални нови предсрочни избори през месец февруари или март следващата година, шансът за съставяне на правителство ще е по-голям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай