Политолог произнесе присъдата на Мария Габриел и нейния кабинет

Никой няма да иска да се замеси с правителство в настоящата ситуация

Политолог произнесе присъдата на Мария Габриел и нейния кабинет | StandartNews.com

Предвид това, което се случва в последните дни в България явно ще има нови избори, смята политологът Емил Соколов. Той сподели в интервю за БНР, че в момента първият мандат изглежда проигран.

Никой няма да иска да се замеси в тази ситуация, а подкрепа от "Продължаваме промяната-Демократична България" няма да има, прогнозира Соколов.

По думите му случаят с Гешев (скъсаната от главния прокурор пред медиите негова оставка - бел. ред.) "по-скоро е аргумент против подкрепа за първия мандат".

"След вчерашните събития идеята за институционалност, държавност отново бе употребена като носна кърпа", категоричен бе Емил Соколов.

Реакцията на БСП беше много показателна. Никоя политическа сила в момента не иска да се забърква в този скандал между Борисов и Гешев, смята Соколов. Той добави, че със сигурност Гешев е искал да удари по Борисов, но когато спрямо ДПС главният прокурор е подходил "деликатно" и не е имало "агресивна реторика".

Според Соколов все пак ще бъде предложен някакъв кабинет с първия мандат, тъй като има подкрепа от ДПС и "Има такъв народ", но това няма да мине, защото "първият мандат е сравнително обречен".

Бойко Борисов е преговарял с ПП-ДБ, за да придаде "човешко лице на поредната си завера с ДПС, което е факт", подчерта анализаторът.

БСП не би подкрепила състава на кабинет с премиер Николай Денков с втория мандат – там военен министър е Тодор Тагарев, напомни още Соколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай