Политолог обвини Радев, че проваля третия мандат за кабинет

"Решението е на Радев и той ще носи отговорността", категоричен е Любомир Стефанов

Политолог обвини Радев, че проваля третия мандат за кабинет | StandartNews.com

Дали съзнателно или не, президентът Румен Радев бламира третия мандат за съставяне на правителство и ни праща на избори, смята политологът Любомир Стефанов.

Стефанов сподели в интервю за БНР, че като гражданин е изненадан от това, че Радев ще връчи третия проучвателен мандат на БСП, но подчерта, че като политолог това не го изненадва, защото президентът е показал, че е последователен в действията си, но логиката за този му избор "клони към нула".

"Този човек стана президент за втори мандат не с гласовете на левицата и да прави реверанси някому - на фона на всичките си заявки, че е президент на всички българи - звучи несериозно. Това го задължаваше да оцени прагматично как може да се излезе от тази ситуация", уточни Стефанов.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство

По думите на коментатора политиците са влезли във фаза, в която не се назовават проблемите, а се казва кой е лицеприятен за преговори и кой не. "Тази центрофуга, в която сме влезли, няма да произведе сухо пране, а все повече цветовете се смесват. Логично звучи Кирил Петков и Асен Василев да имат финалния печат върху празния лист, който Корнелия Нинова ще получи. Въпросът е доколко тя и партията ѝ са си променили високомерното мнение кой да сяда от другата страна на масата за преговори и в каква функция", каза Стефанов. 

Според него "Демократична България" за пореден път ще разберат, че са изпаднали "в онази ситуация, където миналата година подкрепяха втория мандат на Радев с отвращение и са чакали някакви дългосрочни инвестиции да им се върнат". "Оказа се, че няма такива и за пореден път са излъгали себе си и електората си. Факт е, че ДБ беше формацията с най-много отворени комуникационни канали за преговори", посочи политологът.

"Решението е на Радев и той ще носи отговорността", категоричен е Любомир Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай