Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство

Мандата ще получи БСП, а те искат кабинетът да е политически, а не експертен

Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес следобед третия мандат за съставяне на правителство. По конституция той избира на коя политическа сила да го даде.

Изборът на президента е "БСП за България", след като от "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата - с идеята, че извънредни избори са решението за политическата криза в страната. Това е последният вариант за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

До започването на конституционната процедура в опит за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание се стигна след гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков. На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила „Продължаваме Промяната“ Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.

В четвъртък, 14 юли, от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за правителство в този парламент, както и че няма да посочват кандидат за министър-председател. Ден по-късно, на 15 юли, за да реши на кого да връчи третия мандат, държавният глава проведе, както беше обявил, консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение.

На консултациите четирите формации от досегашната управляваща коалиция – „Продължаваме Промяната“, БСП, „Демократична България“, „Има такъв народ“, макар и с нюанси в позициите си, декларираха готовност за диалог и да положат усилия за създаване на ново правителство в рамките на този парламент.

Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи, заяви президентът Румен Радев на първата от поредицата срещи – с представителите на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Той отбеляза, че явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, но политиците в парламента и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси, разбирателство, усилена работа, така че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден.

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че „Продължаваме Промяната“ ще бъдат максимално диалогични и ще направят всичко възможно България да има работещи парламент и правителство. По думите му, политическата криза трябва да бъде избегната на всяка цена. „Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем обществените средства на шепа хора, които реално да ограбят населението“, заяви Петков. Той декларира, че ако третият мандат отиде при досегашни техни коалиционни партньори, от ПП са готови на диалогичност. Петков заяви готовността на формацията да води диалог с всички народни представители в настоящето Народно събрание, които, по думите му, не са зависими от задкулисни сили, намиращи се извън законодателния орган. Единствената „червена линия“ за нас е шепа хора да продължават да ограбват българския народ, каза Кирил Петков.

От „БСП за България“ заявиха, че предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“, тъй като те са първата политическа сила и в една демокрация е редно първият да излъчи премиер. От БСП декларираха готовност, че ако президентът им връчи третия мандат, ще положат усилия да проведат разговори, които да гарантират работещ парламент и правителство. Нинова отново потвърди, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. Основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме преди седмица - „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, посочи Нинова.

От „Има такъв народ“ (ИТН) заявиха, че е по-добре в тази кризисна ситуация отново да има правителство. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че според тях най-добре е евентуално ново правителство да бъде със същите четири партии, защото, по думите му, като основни положения и цели те са сходни. От ИТН декларираха, че са отворени за разговори. Ние "червени линии" няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори, заяви Йорданов. От ИТН заявиха още, че нямат претенции министър-председателят да бъде от тяхната политическа сила. Според тях би било добре, ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко по-встрани и в евентуално ново правителство, което да бъде в рамките на година, или година и половина, или шест месеца за справяне с кризата, да излязат напред хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица.

От „Демократична България“ заявиха, че трябва да бъде направено възможното отговорно усилие с диалог да бъде излъчено управление в този парламент. Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че са готови да участват в усилията за формиране на правителство с третия мандат - както ако президентът им връчи мандата, така и като участник в процеса и без да им бъде даден мандат. От ДБ казаха, че ако мандатът бъде даден на тях, ще водят диалог в рамките на настоящите четири формации от досегашната коалиция, със сериозни изводи от нейния разпад. По думите на Иванов политическите лидери може би биха могли да направят една крачка назад като знак за готовност за диалог. Той заяви, че програмата, която беше изработена по време на първия мандат трябва да се надгради, както и че има поредица от национални приоритети, по които трябва да се разговаря с целия парламент.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ потвърдиха позициите си, че трябва да се върви към предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай