Политолог изненада с прогноза. Голямото надцакване

Започва кампания, която ще продължи до ротацията, заяви Димитър Ганев

Политолог изненада с прогноза. Голямото надцакване | StandartNews.com

"Кампанията за местните избори приключи, но пък веднага след нея започна друга кампания, която ще продължи до ротацията. И това е кампанията между основните партньори в управляващата коалиция - кой ще надделява в следващите няколко месеца". Това заяви в сутрешния блок на БТВ политологът Димитър Ганев.

"Има няколко казуса, които предстоят. Единият от тях е дерогацията, другият - бюджета, а третият - конституционните реформи, свързани със съдебната система.

Този тип вътрешни баланси и вътрешно надцакване е от изключително значение за партньорите предвид факта, че във втората половина на февруари ще се седне на масата и ще се обсъжда новият кабинет. И в случая именно тези няколко месеца са фактически подготвителна кампания кой ще излезе в по-добра позиция, когато ще се съставя новия кабинет. Защото това е истински кабинет - той ще бъде с оставка на Денков, каквато е конституционната процедура, ще се гласува нов кабинет, той може да запази голяма част от министрите, но от особено значение е кой ще бъде в по-силна преговорна позиция в края на февруари, когато този процес ще се решава. И ние ще бъдем свидетели в следващите месеци на тази кампания", смята той.

"Лодката наистина се клати, но няма да се обърне. И то няма да се обърне не защото се постигат кой знае какви големи успехи, и не защото обществената подкрепа към тях е голяма, а защото политическият интерес на нито една от формациите, които са част от управляващото мнозинство, не сочи към предсрочни парламентарни избори. Какъв е интересът на ПП да предизвика предсрочни избори при положение, че тя няма никаква възможност за алтернативна конфигурация, в която да има такова голямо присъствие в изпълнителната власт. ГЕРБ пък биха ли могли да имат в момента друг партньор извън тези. Изглежда по-скоро че няма. В следващите месеци ще гледаме опити за вътрешна борба в рамките на коалицията, но без това да застрашава Народното събрание. Казвам именно Народното събрание и неговия мандат, а не правителството, защото смятам, че от това Народно събрание могат да бъдат произведени няколко правителства, но с едно и също мнозинство", добави експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай