Политици надуват балони с дъвка “Шенген”

Нинова влезе в ролята на котарака Леополд, Петков заложи на "един човек ми каза"

Политици надуват балони с дъвка “Шенген” | StandartNews.com
  • Дипломацията не обича стрелби, а пристъпва тихо по държави, премиери и министри
  • Нинова влезе в ролята на котарака Леополд, Петков заложи на "един човек ми каза"

 

Поредното блокиране на влизането на България в Шенген се превърна в новата дъвка на политиците. И без това другите вече станаха доста безвкусни.

Само че, както почти за всичко у нас, те се сетиха да надуват балони с нея в съвсем последния момент. И едва когато премиерът на Нидерландия Марк Рюте направи недоказаното твърдение, че всеки бежанец може да мине българската граница срещу 50 евро. За шума, който се вдигна у нас след тези думи на стратия враг на членоството на България в Шенген - Нидерландия, народът се е произнесъл отдавна: "Сетила се Мара да се побара". Но дори и по тази несъмнено национална кауза, макар като цяло да се възмутиха, родните политици успяха за пореден път да се скарат помежду си всеки от собствената си камбанария. Президентът

Румен Радев употреби силната за речника му дума за твърденията на Рюте. "Вместо европейска солидарност, България получава "цинизъм", отсече той. Вицепрезидентът Илияна Йотова допълни, че страната ни е изпълнила критериите още през 2011 г., но е допуснала те да бъдат сменени с политически. И вдигна завесата за същинската причина да се докараме дотук: "В последните седем-осем месеца на предишния редовен кабинет темата за Шенген изобщо не беше на дневен ред". А понеже камъкът полетя директно към градината на бившите управляващи, те реагираха незабавно, но без грам творчески подход

развявайки старите опорки срещу колегите си от ГЕРБ

Експремиерът Кирил Петков отново приложи стария си метод да се позовава на анонимни източници и, възкресявайки знамето на ПП ПП "Капитан Андреево", обяви: "Човекът, с когото говорих, каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген наистина ще работи".

Лидерът на нарочената партия ГЕРБ Бойко Борисов незабавно реагира: "Ние сме изпълнили всички критерии. Холандия по егоистични причини смята така". А лидерката на БСП Корнелия Нинова му припомни, че е имал и по-различна позиция за влизането на България в Шенген, според която, ако сме там, страната ни ще се напълни с мигранти. Борисов й върна топката със съвета да не се хваща за всяка дума.

Твърдо реагира и главният прокурор Иван Гешев с позиция, в която призова партньорите ни от правоохранителната система на Нидерландия да предоставят по реда на международната правна помощ всички данни за това, че българската граница може да се премине нелегално срещу 50 евро. И категорично заяви, че нашата прокуратура не разполага с такива.

Но канонадата на родна земя не спря да трещи. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев директно поиска

България да обяви бойкот на всички решения за Нидерландия в ЕС

и пожела това да се гласува като решение на парламента ни. А депутатите по стар обичай се запретнаха да викат служебния премиер Гълъб Донев в Народното събрание, за да го изслушват.

Донев обаче никак не се въобушеви от идеята, нарече я "пиар фокус, който се използва като сламка, за която се хваща удавникът". И призова: "Да не превръщаме Шенген в разменна момета за постигане на кратка и съмнителна медийна слава".

Което пък за пореден път наежи червената лидерка Нинова срещу служебния премиер и тя ядосано го обвини, че с отказа си да дойде на изслушването в парламента, настройва институциите една срещу друга. И го сгълча: "Не може служебният премиер да дава задачи на парламента". После влезе в образа на котарака Леополд с призива "всички да си подадат ръце".

Може би подразнен от тази реакция на Нинова, бившият й приближен и днешен служебен правосъден министър Крум Зарков отвърна рязко колкото на премера Рюте, толкова и на Нинова: "Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава, това няма да мине просто така", закани се Зарков.

В характерния си стил в тази словесна стрелба се намеси и Асен Василев, подхвърляйки презрително за отказа на служебния премиер да бъде изслушан в парламента: "Не мога да следя полета на гълъба". И насочи всички обвинителни стрели към ГЕРБ.

А евродепутатът от ДПС Илхан Кючук събра гилзите от залповата стрелба и обобщи положението ни с Шенген с думите: "България е в перманентна политическа криза и това не помага. Докато не решим политическата криза и не се обединим всички, както го направихме, когато влизахме в ЕС, България няма да реализира нито един свой външен проект" -

твърда позиция на Движението по повод на скандалите

взривяващи политиците ни от последните избори до ден днешен.

Накрая в канонадата се включи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, но с изключително екстравагантна трактовка в полза на своите тези. Той беше единственият, който благодари на Нидерландия и Австрия за бламирането на България за Шенген, тъй като така... е лъснало цялото европейско лицемерие. И откри в това поредния повод България незабавно да напусне ЕС. В крайна сметка Марк Рюте смекчи тона. На среща в Тирана обяви, че "България не е "не", а "все още "не", отваряйки вратата за нея през следващата година. Оттук нататък е очевидно, че политиците, вместо да надуват балони с дъвката "Шенген", поне публично трябва да замълчат и в ход да влезе дипломацията. А тя не обича нито стрелби, нито гръмки фрази. Тя обикновено е тиха и от врата на врата, премиер по премиер, министър по министър и държава по държава. В целия ЕС. Който още не го е разбрал, да пита. Има кого.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай