Вторник,

Подписахме с Гърция за много важен петролен проект

От: Иван Ангелов -
1018
Подписахме с Гърция за много важен петролен проект
A
A
A

Гърция и България ще проучват възможността за изграждане на петролопровод между гръцкото пристанище Александруполис и нашето - Бургас. За това се договориха в Атина президентът Румен Радев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Споразумение по темата подписаха енергийните министри на двете държави. Договорено беше и споразумение за гарантиране на газовите доставки между България и Гърция.

Българският държавен глава Румен Радев беше посрещнат от гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в резиденцията му в Атина. Двамата проведоха среща на четири очи, на която са били обсъдени не само енергийни, но и други стратегически за двете държави теми.

"България удвои резервирания капацитет за втечнен газ в Александруполис, увеличихме износа на електрическа енергия за Гърция, също така ускорихме процесите по свързване на нашите транспортни и електропреносни мрежи. Увеличи се стокообменът с повече от 1 млрд. евро", каза Румен Радев.

Министрите на енергетиката на България и Гърция подписаха два меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката. Според първия двете държави ще обмислят подновяването на проекта за изграждане на петролопровод между Александруполис и Бургас.

"И днес ние поставяме началото, петролопроводът Александруполис-Бургас има стратегическо значение за нашата страна, защото предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас - най-голямата на Балканите", каза президентът.

В Атина преди 16 години беше подписано първото споразумение за изграждане на петролопровода Бургас Александруполис. Тогава участници в проекта са Русия, Гърция и България като идеята е по него да се пренася руски петрол към гръцките пристанища. България напуска проекта през 2012 година, защото той не е екологосъобразен и икономически изгоден.

Новият проект ще започва от Александруполис до Бургас. Той ще е с капацитет от 10 млн. тона петрол годишно и ще снабдява българската рафинерия с различен от руския петрол.

"Този проект се възражда в светлината на нови обстоятелства, не е вече като тръбопровод между Бургас и Алексанруполис, а от Александруполис към Бургас. По този начин ни дава възможност да пренасяме гориво по по-бърз и по-евтин начин. Не само защото заобикаля танкерите през Босфора, но и защото се свързва със съоръжения, които са вече готови или в степен на завършване", каза Кириакос Мицотакис.

Второто споразумение, което енергийните министри подписаха, е свързано с гарантирането на газовите доставки.

"Компании от двете страни ще могат да съхраняват природен газ в хранилището в Чирен, Северозападна България, а българските компании ще могат да се възползват от терминала за втечнен газ на Ревитуса. По този начин двете страни ще разполагат с резерви в случаи на необходимост", каза Мицотакис.

Българският държавен глава и гръцкият премиер се разбраха още за сътрудничество на Атина и София в сферата на информационните технологии.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com