Почна се. Големият сблъсък за КПКОНПИ тръгна в парламента (НА ЖИВО)

Обсъждат процедурни правила за избора на шеф на антикорупционната комисия

Почна се. Големият сблъсък за КПКОНПИ тръгна в парламента (НА ЖИВО) | StandartNews.com

Народното събрание започна да обсъжда проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Александър Несторов от ДПС поиска тази точка да отпадне или да се отложи, докато бъде приет новият закон за антикорупционната комисия, но предложението му беше отхвърлено.

От "Продължаваме промяната" поставиха като условие за участие и подкрепа на бъдещ кабинет именно избора на шеф на комисията, като тяхното предложение е настоящият вътрешен министър Бойко Рашков.

Днес в зала влезе и проекторешение, разгледано в антикорупционната комисия в парламента. Там имаше различни дебати, като ДПС предложиха свои идеи за изисквания към бъдещия председател на КПКОНПИ, едно от които - да е под 65 години. Бойко Рашков е на 67 години.

Дори и да се събере мнозинство, което да даде старт на процедурата за избор на председател, то номинациите трябва да станат в рамките на 14 дни, т.е. и времето притиска депутатите да извършат необходимите гласувания.

"От ПП искат да приемем закона за КПКОНПИ, със гласуване в НС, а не на думи и след това да пристъпим към следващите действия. Но това поставя въпроса за това колко време може да се държи мандата. И затова по-дълго обсъждахме парламентарни процедури, скъсяване на срокове, извънредни заседания - но да покажем, че има мнозинство за борба с корупцията, за да можем да приключим този процес", коментира вчера председателят на БСП Корнелия Нинова.

В дневния ред на парламента за днес е и второто четене на промени в Закона за хазарта, свързани с дейността на държавното предприятие "Български спортен тотализатор".

Депутатите приеха законодателната програма днес да се удължи до приемането на двете точки - процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ и на промените в Закона за хазарта, и след това да започне парламентарният контрол. В него ще участват вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и министрите в оставка Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

В началото на заседанието Жечо Станков от ГЕРБ-СДС поиска днес да се включи допълнителна точка, с която парламентът да започне процедура за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). След решението на Конституционния съд очаквах да вкарате точка, свързана с избора на председател на КЕВР, коментира той. По думите му държавата е поставена на колене с невъзможност за определяне на цената на газа от 1 август тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай