Пловдив ври и кипи. Полиция в общината

Поредна драма със сесията за Панаира

Пловдив ври и кипи. Полиция в общината | StandartNews.com

Пловдив ври и кипи заради съдбата на Панаира. С протест започна извънредната сесия на Общинския съвет, на която 17 градски старейшини искат да не се дава съгласие за увеличение на капитала на "Пълдин Туринвест". В залата дойдоха Росен Костурков и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", Христо Иванов и Йордан Иванов от "Демократична България", Красимир Вигенин от БСП. Тук са и протестиращите с призив за защита на Панаира. Пълно е с полиция, предаде „Марица”.

Христо Иванов прикани пловдивчани да не позволяват Панаирът да бъде даден в ръцете на Георги Гергов. "ГЕРБ отново не присъстват на работа, защото вероятно ги е срам, но ние ще направим всичко възможно решението от предишната сесия да не влезе в сила, защото е двусмислено", каза Христо Иванов.

Малко по-късно и втората извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, насрочена за днес, се провали. Единствената точка в дневния ред на заседанието бе промяна на решението местния парламент от 19 декември, прието с гласовете на ГЕРБ и на автентичното местно БСП, с което на практика бизнесменът Георги Гергов придобива над 79% от капитала на дружеството "Пълдин Туринвест", стопанисващо Пловдивски панаир. От нужните за кворум 26 съветника, за да започне заседанието, в 9 часа се регистрираха 19. Председателят на местния парламент Александър Държиков (ГЕРБ) отложи началото за след един час за попълване на кворума. Вписаха се обаче 21 съветника.Освен от групата на "Демократична България", ВМРО, "Ние, гражданите", "Коалиция България", "Земеделски съюз", един нечленуващ, които бяха вносители на докладната, присъстваха и от "Съюз за Пловдив".

По молба на участници в заседанието председателят прочете поименно всички присъстващи, като уточни, че от ГЕРБ отсъстват 16 съветника, от Автентична лява БСП – 7, от Земеделски съюз – 3, и нечленуващи – 3.

Искането за свикване на извънредно заседание се провали и на 3-ти януари. 17 съветници предложиха за втори път да не се дава съгласие за увеличение на капитала на "Пълдин Туринвест" АД чрез апорт на 16 314 400 акции на община Варна. Мотивът им е, че по този начин ще се намали участието на община Пловдив в смесеното дружество и съответно в "Международен панаир Пловдив". Според тях в същото време ще се вдигне делът на бизнесмена Георги Гергов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай