Плевнелиев зове за обединение на обществото

Плевнелиев зове за обединение на обществото | StandartNews.com

София. „Необходимо е представителите на всички политически сили в България да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество". Това каза президентът Росен Плевнелиев, който бе на работна среща с посланиците на държавите-членки на ЕС и на страните от Европейското икономическо пространство, обявиха от прессекретариата на държавния глава.

Актуалната обстановка в страната, темите, свързани с бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, както и тези от дневния ред на Европейския съюз, са част от въпросите, които държавният глава е обсъдил с дипломатическите представители.

В ситуация на изострено политическо противопоставяне именно партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза. Това е възможно само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети, смята Плевнелиев.

България е готова да участва активно в изработването на обща Стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателството на Съюза през 2014 г.

Проблемът с бежанците не е само на отделните страни-членки, а европейски проблем, подчерта президентът. Той призова за солидарност в рамките на ЕС, както и за предприемане на мерки в дългосрочен план на европейско равнище.
Популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия, изтъкна Плевнелиев.

България напълно подкрепя Процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, продължи държавният глава. Този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона, категоричен бе той. „Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добро съседство с Република Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.", каза още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай