Петък,

Плевнелиев зове за обединение на обществото

От: Администратор -
2621
Плевнелиев зове за обединение на обществото
A
A
A

София. „Необходимо е представителите на всички политически сили в България да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество". Това каза президентът Росен Плевнелиев, който бе на работна среща с посланиците на държавите-членки на ЕС и на страните от Европейското икономическо пространство, обявиха от прессекретариата на държавния глава.

Актуалната обстановка в страната, темите, свързани с бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, както и тези от дневния ред на Европейския съюз, са част от въпросите, които държавният глава е обсъдил с дипломатическите представители.

В ситуация на изострено политическо противопоставяне именно партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза. Това е възможно само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети, смята Плевнелиев.

България е готова да участва активно в изработването на обща Стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателството на Съюза през 2014 г.

Проблемът с бежанците не е само на отделните страни-членки, а европейски проблем, подчерта президентът. Той призова за солидарност в рамките на ЕС, както и за предприемане на мерки в дългосрочен план на европейско равнище.
Популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия, изтъкна Плевнелиев.

България напълно подкрепя Процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, продължи държавният глава. Този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона, категоричен бе той. „Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добро съседство с Република Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.", каза още Плевнелиев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички