Плевнелиев за Brexit: Знак за ненаучен урок от историята

Плевнелиев за Brexit: Знак за ненаучен урок от историята | StandartNews.com

ЕС трябва да покаже, че може без Великобритания, смята премиерът

„С оглед проведения вчера референдум във Великобритания и резултатът за излизане, а не оставане в Европейския съюз, смятам че това е един лош ден за Европа", коментира президентът Росен Плевнелиев резултатите от референдума за излизане от ЕС. Следващите месеци и години ще видим резултата, сега трудно може да се прогнозира, но при всички случаи за мен това е лош ден за Европа, каза и премиерът Бойко Борисов.

„Лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. И ясен знак за ненаучен урок от историята", добави Плевнелиев. „Дълбоко съжалявам за този резултат, дълбоко съм притеснен, че днес националисти, популисти тържествуват по улиците на Европа, но съм сигурен, че Обединена Европа – със или без Великобритания, трябва да гледа напред", заяви президентът Росен Плевнелиев.

На въпрос дали лош ден за Европа означава разпад на ЕС, Борисов отговори, че това са много силни думи.

Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен. От тук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания и поне аз считам, че правилното е щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си, ние да почваме да мислим за Европа без тях. И всякакви преговори за особени статути за такива неща, не трябва да се водят, защото това ще разбие съюза, заяви министър-председателят.

На въпроса какво ще стане, ако се получи ефектът на доминото от напускащи въпроси, той отговори така: „Ще останем само България, Румъния и Гърция.

„Решението на британците предизвиква дълбоко разочарование, но ние сме длъжни да не допускаме ефекта на доминото. Икономическите последствия ще са много сериозни за британците", каза в първия си коментар външният ни министър Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай