Плевнелиев: В трудни времена трябва да следваме мечтите си, не страховете си

Плевнелиев: В трудни времена трябва да следваме мечтите си, не страховете си | StandartNews.com

В трудни времена трябва да следваме мечтите си, не страховете си. Да не губим вече извоювани права, свободи и постижения. Да не се връщаме назад към идеите и идеологиите на отминали времена, защото новата ера изисква нови идеи. Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение към българите. "Няма големи или малки народи, но има народи, които имат големи мечти и амбиции и точно те успяват", каза още той.

"Живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света. Историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила. Оръжията не са аргумент, те са доказателство за липса на аргументи. Силният трябва да подаде ръка на слабия. Силата на една нация не бива да се измерва с територия и военна мощ, а с културата и образованието на хората, с вярата и вдъхновението на народа", подчерта Плевнелиев. По думите му успехът на държавата се мери с успеха на обикновения човек, а успех е да дадеш, а не да вземеш, успех е да постигнеш прогрес, да вършиш добро.

Според Плевнелиев днес никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата. "Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна. Само заедно можем да подредим света и да го направим по-добро място за живеене. Нашите мечти са тясно свързани с мечтите на милиарди хора на планетата за мир, върховенство на закона и човешко развитие", заяви още той. По думите му всички ние очакваме принципите на международния правов ред да се спазват от всички. Искаме международните дела да се решават чрез диалог и сътрудничество, а не чрез сфери на влияние. "Трябва и богатите и бедните, и силните и слабите да усетят прогреса. Природата също трябва да спечели, за да ни има утре", подчерта още президентът Росен Плевнелиев.

Според него българите са жадни за справедливост и очакват реални резултати. По думите му вече е време политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа". "Прекалено дълго чакахме и сега сме по-нетърпеливи. Често бяхме лъгани и затова сме по-недоверчиви, но и помъдряхме. Знаем, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която мечтаеха дедите ни и каквато искаме да оставим за децата си. Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието с честност, на задкулисието с морал. Вече няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката", каза още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай