Плевнелиев се срещна с Жан-Клод Миньон

Плевнелиев се срещна с Жан-Клод Миньон | StandartNews.com

София. Постмодерният диалог на ПАСЕ с България трябва да отпадне. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон. Миньон е на посещение в столицата, за да участва в 41-та сесия на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев обясни, че мониторинговият диалог от 1992 г. и постмониторингът на ПАСЕ с България след 2000 г. Са от изключително важно значение за демократичните промени в България, както и за реформата на законодателството и укрепването на демократичните институции. „Сътрудничеството с ПАСЕ помогна и за изпълнение на политическите критерии за членство на България в ЕС. За изминалите повече от 20 години България постигна значителен напредък във всички области, обект на мониторинг. Същевременно страната ни е единствената държава-членка на Европейския съюз, спрямо която се прилага тази процедура на наблюдение", каза президентът. И продължи, че с резолюция на ПАСЕ от януари 2013 г. постмониторинговият диалог е запазен, а областите на наблюдение са ограничени до реформата на съдебната система, свобода и прозрачност на медиите и промяна на Изборния кодекс.

Към днешна дата е необходимо мониторинговият механизъм на ПАСЕ да бъде преразгледан. Това заяви председателят на ПАСЕ Жан-Клод Миньон. Той обясни, че целта не е механизмът да бъде ограничаван, а държавите в мониторинг или постмониторинг да не се чувстват дискриминирани. „През януари тази година само два гласа не достигнаха на България, за да бъде прекратена процедурата по наблюдение", обясни Миньон и продължи, че трябва да се помисли за „интензифициране на помощта" и да се изпозлват по-ефективно механизмите на Съвета на Европа, без това да се счита за дискриминация спрямо една или друга страна.

„Съветът на Европа е наш общ инструмент и трябва заедно да го подобрим и да го направим по-успешен", коментира още председателят на ПАСЕ. Предстои скоро да бъде определен нов докладчик за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, обясни Миньон.

Росен Плевнелиев и Жан-Клод Миньон споделиха високата си оценка за мисията на ПАСЕ за наблюдение на предсрочните парламентарни избори през май тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай