Четвъртък,

Плевнелиев се срещна с Порошенко

От: Администратор -
Плевнелиев се срещна с Порошенко
A
A
A

Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес в Киев се срещна с държавния глава на Украйна Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и за сближаване с НАТО. България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, посочи президентът Плевнелиев и призова за мирно уреждане на конфликта в източната част на страната. „Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск", подчерта още държавният глава и изрази подкрепата си за усилията на президента Петро Порошенко за намаляване на напрежението в конфликтните зони.

Обща беше оценката, че България и Украйна са свързани от истинско приятелство и че отличният политически диалог на най-високо равнище създава благоприятни предпоставки за надграждане на двустранното партньорство. Предстои украинският държавен глава да посети страната ни през 2016 година. Двете държави ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на енергийната ефективност и използването на възобновяемите енергийни източници, стана ясно още на срещата. Украйна има ключова роля в енергийните доставки за Европа и е изключително важно да въведе европейското законодателство в областта на енергетиката, отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава изрази и подкрепата си както за либерализирането на визовия режим за украинските граждани, така и за предприетите от Украйна реформи. Двамата президенти направиха преглед на изпълнението на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския държавен глава в Украйна през 2015 г. - открита беше директна въздушна линия София-Киев, започната е реконструкцията на пътя Одеса-Болград-Рени, който ще улесни контактите на българската общност със страната ни. Увеличен е броят на отпуснатите стипендии за сънародниците ни от Украйна, които се обучават в български университети. По време на срещата президентът Плевнелиев благодари за предоставената възможност на страната ни да реализира образователни и културни програми сред българската общност в Украйна, която надхвърля 250 хиляди души. „Представителите на българското национално малцинство са лоялни граждани на Украйна и е важно да бъде приет балансиран и съобразен с европейското законодателство Закон за държавната езикова политика и езиците на малцинствата, който да гарантира тяхната интеграция във всички области на обществото и икономиката", посочи още Росен Плевнелиев.

Тази вечер в Киев българският държавен глава ще бъде удостоен с наградата „Личност на годината - 2015" на Украйна, допълниха от пресцентъра на президентството.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички