Вторник,

Плевнелиев: Планът "Юнкер" е шанс за страните от целия ЮИЕ

От: Администратор -
5703
Плевнелиев: Планът "Юнкер" е шанс за страните от целия ЮИЕ
A
A
A

Инвестиционният план за Европа е шанс и за страните от Югоизточна Европа, тъй като само по-добре свързани ще можем да привличаме повече инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по въпросите на работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Планът на ЕС за стратегически инвестиции предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на Съюза на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015-2017 година.

"България се стреми да бъде двигател на интеграционните процеси в Югоизточна Европа и да покаже, че европейските инструменти работят", подчерта държавният глава и определи Плана "Юнкер" като навременна и стратегически важна инициатива на Европейската комисия. Президентът допълни, че България притежава много силен потенциал в стратегически направления като енергийната ефективност, енергийната диверсификация, публично-частните партньорства и развитието на start-up културата в региона. "Страните на Балканите вече разбират, че е необходим наднационален подход и една държава не е способна да привлича сама стратегически инвестиции. Трябва да работим заедно като регион", каза още Плевнелиев.

Вицепрезидентът Юрки Катайнен запозна държавния глава с компонентите на Инвестиционния план за Европа и подчерта, че амбицията на Европейската комисия е да отключи както публичен, така и частен капитал в подкрепа на малките и средните предприятия в Европа, които съставляват гръбнака на европейската и на българската икономика. ЕК приветства ясния план на България за реформи през 2015 г. и ще продължи да насърчава работата в ключови сектори като съдебната реформа, енергетиката, образованието и администрацията, беше подчертано още по време на разговора, съобщиха още от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Комисар Катайнен е на посещение в България в рамките на европейската си обиколка за представяне на Инвестиционния план за Европа.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички