Плевнелиев настоя за договор за добросъседство с Македония

Плевнелиев настоя за договор за добросъседство с Македония | StandartNews.com

София. "Договор за добросъседство с Македония трябва да има, ще има, той ще бъде базиран на декларацията от 1999 г. и ние сме убедени, че това е добрият европейски подход.", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Неделя 150 на БНР.

"Винаги сме помагали, но когато някой иска да му помагат, трябва да работи за това – да му помогнат. Помощта е двустранен механизъм. Нека да си го кажем в прав текст: Кой друг е помагал повече? От първия ден. Европейската перспектива - да. Когато има проблеми, каквито и да са – да, винаги, плътно до тях. Но има два проблема, които към момента не са решени и България, чрез един много прагматичен подход няма да допусне да се създадат предпоставки тези прекрасни отношения между хората, това минало, което ни е свързвало в толкова много години, да бъдат поставени на карта", каза Плевнелиев.

"Ние имахме декларация за добросъседство. Един документ, който е подписан и от президенти, и от министър-председатели. Сега идват новите управляващи в Скопие, които казват - това не се отнася за нас. Това не е европейски подход, ама никакъв. В Европа постигнатите споразумения между две държави, независимо кой е министър-председателят, се уважават", каза Плевнелиев.

"Ние искаме тази декларация за добросъседство да бъде обърната в договор за добросъседство, което е най-елементарното нещо, което може да бъде направено.", заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Ние се учудваме от позицията на македонската страна, изразена в лицето на техния министър на външните работи, който заяви, че нямало нужда от такъв договор. Ние казваме, че има нужда от такъв договор. Политическите проблеми – ясно. Но договор за добросъседство трябва да има, ще има, той ще бъде базиран на тази декларация и ние сме убедени, че това е добрият европейски подход", заяви Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай