Плевнелиев нареди пренаписване на МВР-правилата

СРС-скандалът да не се замита, защото ЕС и САЩ ни наблюдават, призова Плевнелиев

Плевнелиев нареди пренаписване на МВР-правилата | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев е поискал служебното правителство да пренапише правилата за ползване на специални разузнавателни средства в МВР. Той предупреди, че скандалът с подслушванията не трябва да се замита в момент, в който прожекторите са насочени към България. 

Спешни промени

"Служебното правителство моментално ще пренапише правилата в МВР, ако прокуратурата посочи къде са пропуските. Изпълнителната власт ще реагира веднага, но веднага след това идва ангажиментът на законодателната власт.", каза Плевнелиев пред БНР.

След това обаче делото трябва да бъде продължено от законодателната власт след изборите. В последните дни Плевнелиев често настоява за генерален ремонт на закона за СРС.

"Решаването на проблема със СРС, подслушвания и компромати е в трите власти. Хубаво е, че прокуратурата е активна; това е в интерес на нацията и държавността. Междувременно решението е в ръцете на изпълнителната власт, независимо дали е МВР или ДАНС, ако се установят нередности, ако има нерегламентирано подслушване... 20 години нацията е заливана от скандал след скандал, и това всичко става предизборно. Изпълнителната власт да си настрои правилата, независимо дали е ДАНС, МВР и когото трябва.", каза Плевнелиев.

В противен случай...

"Държавният департамент на САЩ внимателно следи този казус. Европейската комисия следи внимателно този казус. Ще бъде много лошо, ако България замете казуса в момента, в който прожекторите са насочени към нея.", каза президентът.

"Ситуацията, в която се намираме, има много силен потенциал за добро развитие. Имаме проблем, целият свят го вижда, когато го решим, светът ще каже "браво на българите". Няма нищо лошо да имаме проблем, но е страшно лошо да не се решава 20 години", добави той.

А дневният ред трябва да е друг

"Толкова ни вълнува темата около СРС и бръмбарите, че се подмени дневният ред на гражданите. Те искаха дебати за работа и доходи, ние се замерваме със СРС и бръмбари.", заяви президентът.

"Много тежки избори са сегашните, има много противопоставяне.", каза Плевнелиев. Президентът сподели, че е учуден от това колко напрегнати и тежки са изборите. По думите му гражданите са казали какво искат – работа, доходи и т.н.

Президентът призова политическите партии да кажат какво ще предприемат по важните за нацията въпроси.

"Утре кажете, всички партии, които се борите, какво ще направите по темата за СРС, излезете, кажете как ще промените правилата, поемете ангажимент.", каза Плевнелиев.

"Много трудно ще бъде да се състави правителство след изборите.", смята още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай