Четвъртък,

Плевнелиев и Соботка: България трябва да бъде в Шенген

От: Администратор -
Плевнелиев и Соботка: България трябва да бъде в Шенген
A
A
A

България и Чехия споделят общи позиции по въпросите на нелегалната миграция и сигурността, които са приоритетни и за двете страни. Това стана ясно на разговора на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Чехия Бохуслав Соботка в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Прага, съобщава президентският прессекретариат. Чешката страна подкрепя затварянето на т.нар. Балкански миграционен маршрут, като отчита трудностите, които България среща при опазването на външните граници на Европейския съюз в условията на засилен миграционен натиск.

"От самото начало на миграционната криза през 2013 г. България действа отговорно и регистрира всички мигранти на своя територия, като стриктно се придържа към правилата от Дъблин и Шенген", припомни президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че България беше сред първите държави членки, които посрещнаха миграционната вълна и въпреки трудностите и ограничените си финансови възможности, предприе необходимите стъпки за ограничаване на натиска.

"Мерките, които България въведе за опазването на външните граници на ЕС, спомогнаха значително за намаляване на миграционния натиск върху страните от Централна и Западна Европа", посочи от своя страна Бохуслав Соботка. Премиерът на Чехия допълни, че въпреки трудностите при реализацията на споразумението ЕС-Турция, усилията за неговото прилагане трябва да продължат.

"Показахме, че България заслужава доверие, можем да пазим ефективно външните граници на ЕС и затова България заслужава да бъде приета на първи етап - с летищата и с пристанищата си - в Шенгенското пространство", категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът Соботка прогнозира, че въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще става все по-актуален и изрази категоричната подкрепа на Чешката република за членството на България в пространството, свободно от граничен контрол.

Държавният глава отново подчерта, че миграционната криза може да бъде преодоляна единствено с общ европейски подход и в сътрудничество със страните в кризисните региони.

"Най-тежката криза, в която Европа може да изпадне, е кризата на разделението", предупреди българският президент и призова за ускоряване на съществуващите и за създаването на нови интеграционни проекти за Европа като например европейски енергиен съюз.

Ситуацията в Югоизточна Европа и интеграционните процеси в страните от Западните Балкани бяха основен акцент в разговорите на българския президент в Прага.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бохуслав Соботка бяха категорични, че интеграцията на страните от Западните Балкани в европейските и евроатлантическите структури трябва да продължи, този процес ще е и гарант за мир и сигурност в региона и в цяла Европа. "България днес е стабилизиращ и много позитивен фактор в региона", подчерта още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бохуслав Соботка изразиха задоволство от все по-интензивния политически диалог на най-високо равнище между двете страни.

Държавният глава очерта предимствата на България като водеща аутсорсинг дестинация и покани чешкия бизнес да се възползва от възможностите, които страната ни предлага на редица глобални компании. България също така разполага с най-добрата иновационна екосистема на Балканите и предлага отлични условия за стартиращ бизнес, допълни държавният глава.

Сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, миграционната криза, интеграцията на страните от Западните Балкани, както и актуални теми от европейския и международния дневен ред обсъдиха в Прага президентът Росен Плевнелиев и председателят на Камарата на депутатите в Парламента на Чехия Ян Хамачек.

Росен Плевнелиев и Ян Хамачек споделиха позицията, че Балканите трябва да бъдат фокус на европейската политика, а страните от региона се нуждаят от ясен сигнал в подкрепа на усилията им по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция.

Двамата бяха единодушни, че актуалните кризи в Европа не могат да имат национални решения, а могат да бъдат преодолени единствено с общ европейски подход.

Акцент беше поставен и върху сътрудничеството между България и Чехия в сферата на отбраната и военнотехническата област, което беше определено като отлично. Чешката република планира увеличаване на разходите за отбрана до 1.4% от БВП, стана ясно на срещата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички