Плевнелиев готов да чуе всички аргументи по теми за допитване до българския народ

Плевнелиев готов да чуе всички аргументи по теми за допитване до българския народ | StandartNews.com

Готов съм да чуя всички аргументи по различни потенциални теми, които да бъдат подложени на референдум. Вярвам, че допитването да българския народ ще доведе и до по-висока активност по време на избори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с ръководството на Патриотичния фронт, съобщиха от президентството.

Референдумът е много добра форма за допитване до обществото. Това споделиха държавният глава и представителите на Патриотичния фронт. „Никой не бива да подценява българския народ и неговата просветеност и информираност", подчерта президентът.

На провеждащите се за трета поредна година консултации с парламентарните сили президентът Росен Плевнелиев подлага на обсъждане пет основни теми: ключови реформи, които са на дневен ред през 2015 година; референдум за правата на гражданите и за промени в изборното законодателство; въпроси на регионалната и международната сигурност; отбрана и въоръжени сили; кризи и природни бедствия.

По време на срещата реформите в редица сектори бяха откроени като ключови в политическия дневен ред за 2015 година.

„Не трябва нито за минута да забравяме, че 2015 г. е много важна за усвояването на средства от европейските фондове както от стария, така и новия програмен период до 2020 година", категоричен бе Плевнелиев.

По време на разговора от Патриотичния фронт отново подчертаха позицията си по отношение на задължителното гласуване. „Ще инициираме промяна в Изборния кодекс - задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори", заяви Борис Ячев от ПФ. От коалицията изразиха резерви спрямо въвеждането на мажоритарен елемент на парламентарни избори, както и по отношение на въвеждането на електронно гласуване.

Представителите на ПФ се обявиха още за засилване на диалога и откритостта на дебатите по предлагания от кабинета план за емитиране на нов дълг до 2017 година. Парламентаристите подчертаха и „сериозното изоставане в темповете на реформите в сектор „Енергетика" и в съдебната система. От ПФ считат също така, че преодоляването на демографската криза трябва да намери приоритетно място в българската политика, а процедурите за приемане на имигранти от Украйна с български произход трябва да бъдат облекчени.

Необходима е модернизация на българските Въоръжени сили, като беше подчертано тежкото моментно състояние на българските Въоръжени сили. От Патриотичния фронт предложиха формирования от състава на Въоръжените сили да участват по-активно в преодоляването на последиците от природни бедствия, а така също и в превенцията срещу масовото изсичане на горски масиви.

Президентът Росен Плевнелиев отново изрази надежда по време на мандата на 43-то Народно събрание да бъде законово уредено функционирането на редица служби от сектор „Сигурност". Държавният глава напомни още, че са наложителни промените в Закона за водите, които да регламентират собствеността на водните съоръжения, за да бъде ясно постановена отговорността за тяхното поддържане. Представителите на ПФ бяха категорични, че там където бъдат констатирани нарушения в стопанисването на водоемите, трябва да бъдат прекратявани вече сключените концесионни договори.

Президентската институция и занапред ще остане платформа за идеите на парламентарно представените сили, увери президентът представителите на Патриотичния фронт. „Подкрепям провеждането на принципен диалог между партиите, защото всички се уморихме от скандали и безпринципност през изминалите две години", каза още държавният глава по време на срещата.

Консултациите на държавния глава продължават с представителите на „Български демократичен център".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай