Плевнелиев е в Ню Йорк за сесия на ООН

Плевнелиев е в Ню Йорк за сесия на ООН | StandartNews.com

Ню Йорк. Президентът Росен Плевнелиев е на работно посещение в САЩ за участие в 68-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Програмата на президента предвижда срещна на 22 септември с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Същия ден Росен Плевнелиев ще се срещне в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк с представители на българската общност в града.

На 23 септември в централата на ООН в Ню Йорк Плевнелиев ще участва в откриването на Срещата на високо равнище по изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие и други международно съгласувани цели за развитие, касаещи хората с увреждания. По-късно през деня държавният глава ще разговаря с представители на еврейски организации.

На 24 септември президентът Росен Плевнелиев ще участва в 68-та сесия на Общото събрание на ООН с основна тема: „Програма за устойчиво развитие след 2015г.: да поставим началото". Плевнелиев ще бъде шестият държавен ръководител, който ще направи изказване пред Общото събрание. Обръщението му ще започне около 18,15 часа българско време (11,15 часа местно време) и ще може да бъде проследено по http://webtv.un.org/

Президентът ще участва в среща на високо равнище, посветена на пътя на Украйна към споразумение за асоцииране с Европейския съюз. На нея ще участват председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, както и държавните глави на Република Полша, Република Естония, Република Латвия и Украйна.

На 24 септември Росен Плевнелиев ще разговаря и с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Държавният глава ще участва в прием, даван от неговия колега президента на Словашката република Иван Гашпарович, по повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

На 25 септември президентът ще разговаря с Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш и ще се включи в срещите, посветени на изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие на ООН. Той ще участва и в прием в чест на държавните глави в рамките на Глобалната инициатива Клинтън 2013.

В рамките на участието си в 68-та сесия на Общото събрание на ООН Росен Плевнелиев ще проведе редица двустранни срещи със свои колеги от Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай