Плевнелиев: България подкрепя суверенитета на Украйна

Плевнелиев: България подкрепя суверенитета на Украйна | StandartNews.com

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след своята среща с украинския си колега Петро Порошенко.

„Анексирането на Крим и Севастопол е в нарушение на международното право, на конституцията на Украйна и в нарушение на договореностите от Будапеща от 1994 година. България не признава и никога няма да признае този незаконен акт. България не признава и резултатите от референдумите, изпълнени незаконно в Крим и Севастопол. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа. Изходът от кризата в Донбас минава през изпълнението на Минските споразумения", коментира българският държавен глава, цитиран от "Фокус".

Страната ни подкрепя още санкциите на Европейския съюз (ЕС) към Русия и ще работи за силна и единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на териториалната цялост на Украйна, обясни още Плевнелиев.

„Никой няма право, още повече - в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите, а не в преместването им. Заставаме категорично зад европейската перспектива на Украйна. България е двигател и вярва в интеграцията, а не в изолирането на една или друга нация. Приветстваме процеса на реформи в ключови сектори, модернизацията и демократичния път на Украйна. И България ще ви подкрепя по този път. Ние ще споделим с вас нашите уроци – там, където сбъркахме, но и там, където успяхме, за да може, учейки се от нашите грешки, да сте по-бързи и по-ефективни", коментира президентът.

Стандарт Нюз припомня, че Росен Плевнелиев е на официално посещение в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай