Пламен Орешарски се срещна със зам.- председателя на ЕК

„Необходима е реиндустриализация на Европа и на страните-членки", твърди Таяни

Пламен Орешарски се срещна със зам.- председателя на ЕК | StandartNews.com

„Мерките на правителството за създаване на по- добри условия за бизнеса и подкрепата за малките и средните предприятия беше един от акцентите на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по промишленост и предприемачество Антонио Таяни". Това съобщиха от правителствената пресслужба. Решенията на кабинета, с които се облекчава административната тежест, промените в Закона за обществените поръчки, които подобряват достъпа на малките и средни предприятия до тях, са част от темите, които Орешарски е обсъдил с Таяни.

Да се организират мисии по целия свят, които да търсят възможности за инвестиции и по този начин да се подкрепи европейската индустрия, е прекрасна инициатива на ЕК, смята министър-председателят.

„Необходима е реиндустриализация на Европа и на страните-членки", заяви комисар Таяни. Премиерът Орешарски отбеляза, че това е една от целите на кабинета, която е отразена и в Управленската програма на правителството. „Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна. Трябва да се насърчават икономиката и растежът. Това е в интерес на фискалната стабилност", добавя Орешарски.

Мерките на правителството отчитат ефекта, който те ще имат върху малките и средни предприятия. „Всичко, което правим, трябва да е полезно за тях", каза вицепремиерът Даниела Бобева. Тя обясни, че са предвидени и антимонополни мерки, които да насърчат конкуренцията.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обърна внимание на подготовката на Национална стратегия за насърчаване на малкия и среден бизнес. „За нас е важно предприятията да се насърчат към високотехнологично производство", каза той и акцентира върху значението на иновациите и на предприемачеството, както и на обучението на младите хора.

Комисар Таяни потърси подкрепата на премиера за проследимост на произхода на стоките, която е от значение за борбата срещу фалшификатите. В тази връзка премиерът Орешарски изрази положителна нагласа към инициативата.

„Необходимо е да се даде нов живот на управлението на реалната икономика", каза още комисар Таяни. На заседанието на Европейския съвет през февруари ще бъдат обсъждани решения, които ще дадат нов тласък на икономиката, отбеляза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай