Писанчев тръгва на война с рушветите

Претендентът за шеф на ДАНС верен на МВР 20 години

Писанчев тръгва на война с рушветите | StandartNews.com

София. Той познава системата на МВР до най-дребния детайл. Владимир Писанчев започва работа в силовото министерство още като младеж. Работил е в сектор "Сигурност" през целия си живот. Първата му служба там е в далечната 1992 г., когато е на 29 години. Започва от най-ниското стъпало на оперативната работа в МВР. Работи като разузнавач в дирекция "Оперативно издирване", по-късно става инспектор, старши инспектор, главен инспектор, експерт, главен експерт, началник-сектор, началник-отдел в Национална служба сигурност към МВР. Издига се нагоре благодарение на личните си качества, категорични са колегите му. Като "прекрасен професионалист, безспорно почтен и ползващ се с доверието на партньорите" го определи и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Очаквано премиерът Пламен Орешарски показа, че му вярва, като го предложи за шеф на ДАНС.

За личния живот на 50-годишния Владимир Писанчев не се знае почти нищо. Както и за повечето служители на ДАНС.

Преди четири години той оглави Дирекция "Сигурност" в държавната агенция. Тя отговаря за защитата на класифицираната информация. Дирекцията се грижи и за сигурността на информационните системи, следи служителите за нерегламентирана дейност. При поглъщането на НСС от ДАНС Писанчев естествено преминава в новата структура. Името на агента с колоритна фамилия на изпълняващия длъжността шеф на ДАНС изплува преди пет години покрай разработката с кодовото име "Галерия". Тогава шефът на службата Петко Сертов реши да отстрани началника на дирекция "Сигурност на ДАНС" Владимир Писанчев. Той бе първата жертва на скандала, разразил се с подслушването на депутати. Тогава депутатката от БСП Татяна Дончева обвини Владимир Писанчев, че е дал зелена светлина за започването на разработката. Той обаче отрече. И категорично заяви, че не е подслушвал депутати. Увери също, че Сертов е знаел за всички разследвания, които са извършвали. Но двамата с тогавашния шеф на службата Иван Драшков бяха уволнени. Темида обаче внесе справедливост. След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Иван Драшков бе възстановен от съда на работа, а Владимир Писанчев се върна обратно на поста си. "Галерия" е мит, обяви той преди дни, когато се състоя изслушването му пред депутатите. И допълни: вижда се, че няма подслушване на сто журналисти и сто политици. Пред парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност Владимир Писанчев и Недялко Недялков представиха своите виждания за управлението на държавната агенция. Писанчев акцентира върху борбата с икономическата престъпност. "Икономическата криза, е основният факт, който заплашва националната сигурност. Това изисква насочване на ресурса на агенцията в посока разследване на икономическите престъпления и корупцията, източване на ДДС, данъчни измами", заяви той. Според него корупцията и организираната престъпност са взаимно свързани и вливането на ГДБОП в ДАНС ще помогне много за по-лесното противодействие на този тип престъпност. В областта на човешките ресурси Писанчев се спря на обученията и системата за оценка на служителите. Той смята, че трябва да бъде усъвършенствана системата за оценка на работата и обучението в специфични знания. Управленският състав трябва да има необходимото обучение, морални, човешки и професионални качества. ДАНС трябва да има изключително адекватен анализ на състоянието на средата за сигурност. Трябва да бъде гъвкав", завърши Писанчев. Другият кандидат Недялко Недялков имаше подобни приоритети.

"Трябва да се подобри връзката с прокуратурата", категоричен бе Недялков.

"Доколкото си спомням, никога не е имало в историята на България толкова сериозно изслушване на кандидати за подобна служба, нито на разузнаването, нито на НСО, нито на която и да е", категорично заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. "Имаше над два часа изслушване и повече от 20 въпроса в различни посоки", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай