Писанчев повтори: Няма да подавам оставка

Писанчев повтори: Няма да подавам оставка | StandartNews.com

София. По настоящето законодателство оставката ми може да реши парламентът и това е негово право. Нямам намерение да подавам оставка. Дали ще ми я искат, или не, това е решение на Народното събрани по законодателство. Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред БГНЕС след заседанието на комисията за контрол на спецслужбите.

 "Аз мисля, че ние за една година показахме доста добра работа. Независимо от всички твърдения, от всички атаки по отношение на работата, аз съм спокоен. Това, което сме направили е видимо", заяви още председателят на ДАНС.

А за операция в Пазарджик и той посочи акциите в Австрия и Германия. "Искам да кажа, че много "експерти" се изказаха. Но експертите, които наистина разбират за какво става дума, включително и партньорите ни, напълно разбират и ние получаваме поздравление за тази операция", каза той. Писанчев отказа да влиза в полемики за определението, което даде депутат, че "ДАНС е спяща клетка". "Ние не сме спяща клетка. Мисля, че резултатите от последната година, работата, която свършихме по корупцията, по наркотиците, по организираната престъпност – за съжаление, контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо. Имаме доста успехи", заяви още Писанчев.

Той също обясни, че 7–те потвърдени мерки от съда на задържаните след операцията в Пазарджик показват, че службата си е свършила работата добре, че са събрали абсолютно всички доказателства и те са достатъчни. След операцията Писанчев каза, че това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде. Експерти поискаха да се изясни какво е имал предвид, като обясняваха, че ИД не работи като Ал Кайда на принципа на клетки в чужди страни. "Проблемът се появи с идването на транзитните, така както ние ги наричаме транзитните джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата, те започваха да оставят материали, започваха да оставят други неща – това започваше да става опасно. Искам да кажа, че примерно в Австрия и Германия задържаха по един човек, по двама души, ние оставихме в ареста 7", каза той, но отказа да коментира колко транзитни джихадисти ДАНС са наблюдавали.

Той припомни, че и бюджетът на ДАНС е намален в сравнение с миналогодишния. "В тази конфигурация и с този бюджет ще ни е трудно, но ще се справим – каквото за всички, това и за нас, има рестрикции за всички", продължи да коментира Владимир Писанчев. Предполага се, че ако се осъществи намерението на управляващите да се отдели ГДБОП от ДАНС, тогава може би ще има и допълнителни рестрикции. Но в момента той е разчетен с службата в структурите на контраразузнаването. За тази година проектобюджетът на службата е над 109 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай