Петкова: Цената на тока няма да скача

Петкова: Цената на тока няма да скача | StandartNews.com

"Има условия да се задържи цената на тока на това ниво", каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. И отрече, че цената на електричеството се задържа на това ниво заради предстоящите местни избори. "Не бих казала, че изборите имат пряко отношение с цената на тока. Смятам, че това време си отиде, сега не се прави. Последните промени в закона за енергетиката гарантираха, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е зависима от изпълнителната власт, тя се избира от Народното събрание. С риск да се повторя мога да кажа, че единствено КЕВР може да каже ще се увеличава ли тока", отсече тя.

Министърът на енергетиката не се съгласи с мотивите, с които лидерът на АБВ Георги Първанов поиска нейната оставка. "В енергетиката се случват много неща и съм изненадана, че той не е обърнал внимание на това. От 6 май са в сила новите промени в енергетиката", заяви Петкова. И подчерта, че тя и екипът й имат пълна подкрепа от правителството.

Запитана дали усложнената обстановка в Македония може да се отрази на спиране на проекта "Турски поток", Петкова заяви, че още е рано да се говори за "Турски поток". "Рано да се говори, че за Южен поток всичко е прекратено. От руската страна не сме получили официално информация каква е тяхната визия за развитието на този проект", каза Петкова. Тя увери, че дружеството продължава да функционира, защото "на практика ние нямаме официален документ".

Според енергийният ни министър проектът "Турски поток" трябва да мине през страна-членка на ЕС и ще бъде по-скъп от Южен поток, "едва ли има своята икономическа обоснованост", каза тя и заяви, че не знаят кога ще получат отговор от руска страна за бъдещето на Южен поток.

Петкова разказа какво става с изграждането на интерконекторните връзки с нашите съседни страни. "Насочили сме вниманието си към Гърция, през март 2016 трябва да започне изграждането, приехме бюджета и основните принципи за строежа. На 29 май ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение на този проект", каза тя.

За строежа на енергийните ни връзки с останалите страни тя обяви, че също има развитие. "С Румъния имаме напредък. До 2015 г. се надяваме този проект да бъде вече факт. За интерконектора с Турция е необходимо разрешение от ЕК, стартирахме проекта за изграждане. Имаме напредък и със Сърбия. Това са неща, които могат да бъдат проверени в регистъра за обществените поръчки", разказа Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай