Петкова: Газовото хранилище в Чирен е от стратегическо значение

Петкова: Газовото хранилище в Чирен е от стратегическо значение  | StandartNews.com

Един от енергийните планове на българското правителство - превръщането на страната в газов хъб за региона, се придвижва с още една крачка напред със старта на проекта за модернизация на газовото хранилище в Чирен. На официална церемония вчера започна работата по два нови експлоатационни сондажа в хранилището. Те ще повишат възможностите за дневен добив - от 4,2 млн. куб. метра до малко над 5 млн. куб. метра, както и за нагнетяване на природен газ в хранилището. Стойността на двата сондажа е над 10 млн. лв. Изпълнител е компанията "Проучване и добив на нефт и газ" АД. Предвижда се първият сондаж, който позволява увеличение на добива от газохранилището, да бъде въведен в експлоатация до края на зимния сезон, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. По втория сондаж, който ще позволи увеличаване на обема на нагнетяване, работата ще започне през март 2016 г.

За разширението на капацитета на газохранилището ще трябва да се направят още десет експлоатационни сондажа, уточни Валери Петров от "Булгартрансгаз". На този етап се планират проучвания за възможното разширяване на газохранилището. "Булгартрансгаз" спечели европейско финансиране за ЗD сеизмично проучване. Очакванията са тези проучвания да покажат, че е възможно двойно увеличаване на капацитета на съоръжението. Двойното увеличението на капацитета в Чирен ще повиши дневния добив до 10 млн. куб. метра, което е достатъчно да покрие нуждите на българската икономика за този момент. Сега газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа. В момента се нагнетява природен газ, който може да се използва през зимата. Очаква се до края на сезона за нагнетяване - края на октомври, в газохранилището да има 460 млн. куб. метра, от възможни 550 млн.

Следващата стъпка в плана за модернизацията е удвояване на капацитета на "Чирен" до 1 млрд. куб. метра. Цялостният проект за разширяването ще струва 230 млн. евро. От "Булгартрансгаз" се надяват да получат част от тези средства от европейските фондове. В началото на месеца компанията оператор успя да защити идеята си и разширяването на "Чирен" получи статут на проект от общностно значение за ЕС, което означава и приоритетно европейско финансиране. Георги Гегов обясни, че тепърва ще се уточнява как ще се кандидатства за това финансиране и дали ще се използва плана "Юнкер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай